Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Veiligheid het bestaansrecht van VSB

Gerard Westenbroek over belang van branchevereniging steiger- en betonbekistingsbedrijven Jacques Linssen - 11 januari 2022

Kerntaak van VSB, Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven, is het waarborgen van veiligheid. Daar is inmiddels een omvangrijke structuur voor op poten gezet, met richtlijnen, een waarborgregeling, een stichting en enkele erkende opleiders. "Veilig werken op hoogte, dat is waar onze leden dag in dag uit mee bezig zijn," aldus branchemanager Gerard Westenbroek.

VSB behartigt de belangen van zowel steiger-, hoogwerk- als betonbekistingbedrijven in Nederland. Zoals een branchevereniging betaamt, houdt VSB zich bezig met een veelheid aan uiteenlopende onderwerpen. Dat onder het motto: wat gezamenlijk kan, ook gezamenlijk doen. Daarbij is veiligheid in de breedste zin van het woord het belangrijkste aandachtpunt.

Hoe wordt veiligheid in jullie branche gewaarborgd?

“Het is wettelijk bepaald dat je je als bedrijf moet inspannen om ongelukken op de bouwplaats te vermijden. Gaat er toch iets mis, dan moet je aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om dat te voorkomen. Hoe je dat doet, daar gaat de wetgever niet over, dat is aan de markt. In onze industrie hebben we daar het nodige voor georganiseerd. Het is een onderwerp dat zijn kracht ontleent aan de collectiviteit. Belangrijk zijn een aantal richtlijnen, onder meer de Richtlijn Steigers en de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies. In deze richtlijnen, beide opgesteld in een samenwerking tussen VSB en Bouwend Nederland, zijn alle bestaande wet- en regelgeving, normen, veiligheidsbladen, opleidingen en veiligheidsprocedures beschreven. Er staat onder meer in hoe de klanten (bouwbedrijven, red.) van onze steigerbouwleden moeten inspecteren vanaf het moment dat een steigerconstructie aan hen is overgedragen. Het zijn documenten die een belangrijke plek in de bouwwereld hebben ingenomen. De Richtlijn Steigers is zelfs opgenomen in Arbocatalogus Bouw en Infra en heeft daarmee ook wettelijke status. Deze richtlijnen zijn levende documenten. De Richtlijn Steigers wordt op dit moment geactualiseerd. Als dat achter de rug is, gaan we ook de Richtlijn Betonbekistingen en Ondersteuningsconstructies aanpakken. Onder meer met de invulling van de functie monteur ondersteuningsconstructies.”

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren