Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

Meer inzicht in ingelijmde wapening

Stubeco herziet studierapport 'Ingelijmde staven als stekwapening' Marjan Vos-Pols, Jacques Linssen - 15 september 2020

Hoe diep moet een wapeningsstaaf worden ingelijmd? Deze vraag wordt vaak gesteld. Maar op voorhand is daar geen zinnig antwoord op te geven; het is van te veel factoren afhankelijk. Over die factoren en over de aspecten waarmee in de uitvoering rekening moet worden gehouden, heeft Stubeco een studierapport gepubliceerd.

Studierapport

Stubeco heeft begin 2020 het studierapport ‘Ingelijmde staven als stekwapening’ uitgebracht. Dit rapport is een herziening van een eerdere versie uit 2003, dat weer een vervolg was op een rapport uit 1986. Er is de laatste tijd veel veranderd op het gebied van normen, voorschriften, toepassingen en ervaringen met ingelijmde wapening. Dat was voor Stubeco aanleiding voor een kritische herziening van het eerder verschenen rapport. Het hoofddoel van het nieuwe rapport is het onderwerp weer duidelijk in kaart te brengen, de laatste stand der techniek en normering te verwerken en de mogelijkheden beter onder de aandacht te brengen. De herziening is uitgevoerd door Studiecel B06-2. Zitting in deze cel hadden:
• Marjan Vos-Pols (Hilti Nederland B.V.) – voorzitter
• Rob Cornelis (Hakron Nunspeet B.V.) – mentor vanuit Stubeco
• Fred Gast – secretaris
• Gerard van den Berg (Mobilis / TBI)
• Nick Nass (Mobilis / TBI)
• Frans Jansen (B+BTec B.V.)
• Fabian de Vos (Hilti Nederland B.V.)

Het rapport (fig. 2) is gratis beschikbaar op www.stubeco.nl


2 Rapport ‘Ingelijmde staven als stekwapening’

Er zijn veel situaties denkbaar waarin het wenselijk is stekwapening (wapeningsstaven of draadeinden) achteraf in een betonconstructie te boren. Redenen zijn onder meer het wijzigen/uitbreiden van bestaande betonconstructies, het doorkoppelen van wapening ter plaatse van stortnaden, het later aanbrengen van stekken als deze vergeten zijn in te storten en het vervangen van beschadigde stekken. Voor elke stek wordt een gat in de bestaande betonconstructie geboord. In dit gat wordt een lijmmortel aangebracht waarna de stek in het gat wordt geplaatst.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren