Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Mensenwerk

In het beeld van de meeste niet-technici leven wij (beton)bouwers in een ideale wereld, waar alles van te voren vast staat, alles uit te rekenen is en alle zaken letterlijk ‘in beton gegoten’ zijn.

Wij weten wel beter; beton is al in beweging sinds de toepassing einde 19e eeuw grote vormen aannam. Waar het eerst om louter verbeteringen van de materiaalkwaliteit en bouwtechniek ging, volgt beton nu de vragen van vandaag. En die vragen zijn altijd door mensen bedacht, door mensen geïnitieerd of door mensen veroorzaakt. Beton is altijd ‘mensenwerk’.

In deze aflevering van ons vakblad passeren een aantal manieren waarop beton inspeelt op de wens om zuinig om te gaan met moeder Aarde. Het toepassen van geopolymeerbeton en van – ooit verguisde – versnellers zijn er twee van. Dat iets ‘in beton gegoten is’ en toch in beweging kan zijn, wordt beschreven in het uitgebreide artikel over de drijvende fietsenstalling die onlangs langs de IJ-boulevard in Amsterdam werd geplaatst.

En dan dat mensenwerk: we zijn blij en trots op het mooie interview met Jan Tol, hulpconstructie-goeroe en sinds kort voorzitter van Stubeco en daarmee een erg belangrijke partner van ons vakblad. Mooi om te zien hoe de cultuur en ontwikkeling van ons vak meestal veel meer mensenwerk is dan een exacte wetenschap. Saai is beton zeker niet!

Ik wens jullie mede namens mijn redactie-collega’s veel leesplezier

Hans Kooijman

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren