Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Cee-O-Tweestrijd en de UVT

Als er iets is wat ik in deze onrustige tijden heb geleerd dan is het wel: eerst ergens een getal bij zetten en dan pas conclusies trekken. Ik nodig jullie graag uit om mee te cijferen aan iets waar iedereen het over heeft, maar wat niemand kan zien: CO2.

Enig idee hoeveel CO2 jijzelf – door voedsel te verbranden en uit de ademen – uitstoot? (ongeveer een kilootje per dag, elke dag weer). De tijd dat onze uitstoot tot dat kilootje beperkt bleef is – na de ontdekking van het vuur – al even achter ons; iedere Homo Industrialis stoot in West-Europa jaarlijks een ton of negen uit. In een paar weken tijd heb je er dus al de CO2 uitstoot van een heel mensenleven op zitten. Laten we die paar weken de ’uitstoot verdubbelingstijd’ (UVT) noemen.
Hoe zit dat dan met een betonnen kunstwerk in de infrastructuur? Jullie weten – gemotiveerd door de fiscale bijtelling van leaseauto’s – perfect wat een gemiddelde auto per gereden kilometer uitstoot. Met enige interesse voor het werk van de Concrete Sustainability Council kennen jullie ook de footprint van een kuub beton.
Wat wordt nu die UVT voor een gemiddeld kunstwerk? Laten we uitgaan van een flinke snelweg met in twee richtingen 100.000 voertuigen per dag en van een betoninhoud van 100 m3 per strekkende meter kunstwerk. Met de footprint van enerzijds een m3 beton en anderzijds een gereden kilometer kun je de UVT uitrekenen. Benieuwd waar jullie op uitkomen! * Dus tja… keren we terug naar de tijd vóór de ontdekking van het vuur of bouwen we voortaan kunstwerken waar geen – fossiele – voertuigen meer over rijden?
Ik hoop dat deze aflevering van ons vakblad een steun is in deze Cee-O-Tweestrijd.

Reacties

Urnaa Tsedenjav 27 maart 2024 08:15

Goedemorgen Hans, Zou je mij de formule willen sturen hoe ik dit kan doen met mijn elektrische ???? % Auto? Alvast dank. Mfg Urnaa

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren