Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

IoT en Beton? De perfecte match.

di 15 feb 2022

De betonmortelsector is een beetje een speciaal geval met zijn eigen uitdagingen. Het is niet mogelijk voorraden aan te houden en de leveringen zijn zeer onvoorspelbaar. IoT en beton lijken op het eerste gezicht misschien een vreemde combi, maar ze gaan perfect samen.

- Gesponsord bericht - 
 

Auteur: Ellen Le Beer, Suivo.

Het ‘internet der dingen’ (Internet of Things, IoT) is een term die verwijst naar de communicatie tussen apparaten of (computer)systemen. Via internetverbindingen staan ze, zonder menselijke tussenkomst, met elkaar in contact en wisselen ze autonoom gegevens uit. Dit is natuurlijk niets nieuws onder de zon, maar we zien dat de toepassingen exploderen.

IoT en beton lijken op het eerste gezicht misschien een vreemde combinatie. Maar niets is minder waar. Digitalisering en IoT zijn zelfs een onderscheidende factor voor bedrijven in de betonsector.

Hoe werkt dat?
De betonmortelsector is er eentje met zijn eigen uitdagingen.  Leveringen zijn zeer onvoorspelbaar: geen 100% vaste volumes en dus een variabel aantal ritten per bestelling, met variabele lostijden.

Het digitaal stroomlijnen van deze processen vergt dan ook een zeer specifieke aanpak. De mortelsector stelt zelfs zulke hoge eisen dat Suivo extra functionaliteiten ontwikkelde in haar IoT-platform om haar aanbod nog beter af te stemmen op deze behoeften.

Een draadloze sensor (de beton-tag) registreert bewegingen en rotaties van betonmixers en stuurt de status door naar het dispatching planbord. Dergelijke statusupdates tonen de stappen die belangrijk zijn bij het hanteren van een product als betonmortel of stortklaar beton:

  • vertrek uit de centrale (van de betonmixer)
  • aankomst op de bouwplaats
  • het mengen, start van het lossen
  • einde van het lossen
  • vertrek van de bouwplaats

Dit gebeurt zonder enige handmatige actie, volledig automatisch via het IoT Cloud Platform. Timing is everything, maar die timing blijft een gok zonder goede connectiviteit. Zowel bij het storten van beton als bij een digitaliseringsproject kunnen veel dingen misgaan.

Bij beton zijn temperatuur en timing cruciaal. Een slechte timing kan ertoe leiden dat de volledige inhoud van een betonmixer waardeloos wordt. Door gebruik te maken van de beton-app en rekening te houden met statusupdates, kun je nauwkeuriger plannen en timingfouten in ieder geval elimineren. Timing is dan niet langer een (dure) gok of schatting, maar een weet!

Bij een dergelijk digitaliseringsproject is de interferentie tussen de verschillende apparaten de grootste uitdaging. Signalen op een bouwplaats kunnen gemakkelijk worden verstoord. Daarom ging het Suivo R&D team aan de slag om een nieuwe versie van de Concrete-tag te ontwikkelen die intelligent omgaat met interferentie en een vlotte communicatie met de hub in het voertuig verzekert.

Het levert de dispatcher ook meteen een duidelijk inzicht in de wachttijden op een werf. Resultaat daarvan? Hij kan de productie en het transport van de betonmortel veel beter afstemmen. Daarnaast worden rij- en rusttijden ook inzichtelijk dankzij de tacho download.

Volop inzetten op automatisering
De Beton-app draait op tablets in de voertuigen en wordt automatisch gevoed met status updates. De gebruiksvriendelijkheid en functionaliteiten maken het zeer toegankelijk voor chauffeurs en andere gebruikers. Leveringsbonnen worden digitaal ontvangen, het logistieke proces wordt vereenvoudigd en versneld en de facturatie verloopt correcter.

Het Suivo IoT Cloud Platform draait op 3 configureerbare componenten: connectiviteit, hardware (trackers & tags) en webbased mobiele apps & software.

Een IoT-platform is echter alleen relevant als er integraties mogelijk zijn met andere cruciale systemen, zoals een TMS of ERP programma. Suivo ondersteunt koppelingen met o.a. SAP, Command Alkon,Sauter en Stetter.

Onder andere De Hoop, AC Materials, Gebroeders De Rycke, Kerkstoel, Goijens, Ready beton en Jacobs beton optimaliseerden op deze manier reeds hun workflows.

Meer over Suivo?

Meer lezen over onze partner Suivo? Bekijk hun partnerpagina of neem een kijkje op hun website

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren