Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Buiten Bereik

Op de avond dat ik dit voorwoord schreef was er op tv eindelijk weer eens iets interessants te zien: op diverse zenders werd ruim aandacht besteed aan de lancering van de twee viaducten die binnenkort de verbinding gaan vormen tussen de A16 en de A13.

Wat een prachtmoment zou dat zijn om het tv-minnend publiek van 16 jaar of jonger te bereiken voor – naar mijn bescheiden mening – het mooiste vak dat er bestaat, de (civiele) betonbouw. Daar wringt namelijk de schoen een beetje: de onbereikbaarheid van deze doelgroep bij het bevorderen van de instroom in het technisch onderwijs. Leuk als iedereen – met mij erbij – een bijdrage aan het onderwijs wil leveren, maar lesgeven aan een halfl ege klas met (bijna) alleen maar jonge heren, is geen garantie voor een zonnige bouwtoekomst.

Vraag is dus: hoe bereik je de middelbarescholier met keuzestress? Via de media dus, want wie luistert er immers nog naar zijn of haar ouders? Ooit wilde ik graag dierenarts worden omdat ik de serie van James Herriot zo leuk vond. Gelukkig kwam er de tv-serie Maritiem – over Nederlanders en de zee – en werd het civiele techniek. Eind goed al goed.

Terug naar ons vakblad en via bereikbaarheid naar beton: In deze afl evering twee voorbeelden van grootschalig betonwerk op schier onbereikbare plaatsen. Boven het druk bereden Terbregseplein en midden op het IJsselmeer. Met de ’Groene Boog’ en ’Windplanblauw’ laten we mooie staaltjes van onderscheidende uitvoeringstechniek zien. En geven we ook extra aandacht aan de ruggengraat van ons werk, de wapening.

Dit voorwoord kan niet worden afgesloten zonder een groot woord van dank aan onze redacteur Peter de Vries die na vele jaren van bevlogen bijdragen aan Betoniek van zijn pensioen gaat genieten. We heten hierbij ook gelijk zijn opvolger en ENCI-collega Przemek Spiesz van harte welkom!

Hans Kooijman
Hoofdredacteur Betoniek Vakblad
Voor reacties: hanskooijman@betoniek.nl

Reacties

Peter de Wit - BAM Infraconsult bv 22 maart 2023 05:56

Goede morgen Hans, Mooi artikel, de jeugd is of heeft de toekomst, nu nog zien te binden. Note: wil jij de link in de rechter kolom controleren. De link naar "lees meer over Hans Kooijman" werkt niet!! En gezien jou prachtige carrière zou een student deze link willen openen, zo van "ik wil net als Hans worden" en dat wordt dan gemist. Groet van een "oud" collega Peter de Wit.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren