Platform over technologie en uitvoering van beton

Betonprinten wordt volwassen
Steeds meer inzicht in printproces
Jacques Linssen

di 21 augustus 2018
artikel

De ontwikkelingen ten aanzien van 3D-betonprinten gaan rap. Wereldwijd, maar zeker ook in Nederland, komen er steeds meer voorbeelden van succesvolle toepassingen. Dit mede dankzij een voortschrijdend inzicht in het printproces en de relatie met het eindproduct.

3D-printen is een zogenoemde Additive Manufacturing techniek, waarbij objecten laag voor laag worden opgebouwd totdat de gewenste geometrie is voltooid. Deze techniek is bij uitstek toe te passen met beton. De potentie van 3D-printen van betonconstructies is duidelijk: de afwezigheid van bekisting en daardoor meer vormvrijheid. Daarnaast resulteert printen in minder materiaalgebruik en minder afval, omdat het materiaal alleen daar wordt aangebracht waar nodig. Bovendien is het een geautomatiseerde methode die in theorie 24/7 kan doorgaan, zonder nauwkeurigheid te verliezen en zonder dat zware arbeid nodig is.

De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Er wordt steeds meer bekend over het printproces in relatie tot de constructieve eigenschappen. Ook wordt geëxperimenteerd met wapening en wordt gedacht aan de mogelijkheid materialen of samenstellingen te combineren in één constructie.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren