Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

Beton stoot toch geen CO2 uit?

Webinar CO2 en beton - 28 maart 2023

"Beton stoot toch geen CO2 uit?" Daarmee opende gespreksleider Jacques Linssen (vakredacteur Betoniek) het elfde webinar dat Betoniek in samenwerking met Betonhuis organiseerde. Deze keer was het onderwerp CO2-reductie. "Nee", antwoordde Walter Speelman, "maar als wij beton maken gebruiken we processen die dat wel doen."

Terugkijken webinar

Het webinar is terug te kijken onderaan deze pagina (zichtbaar na inloggen).

De bouw in Nederland verwerkt jaarlijks circa 14 miljoen m3 beton. Dit leidt tot een CO2-uitstoot van circa 3,5 Mt per jaar. Ongeveer 80% van deze emissie is gerelateerd aan het in beton toegepaste cement. Deels door het energieverbruik bij de productie, deels ook door de chemische reactie; bij de productie van portlandcementklinker wordt kalksteen (CaCO3) ontbonden in vrije kalk (CaO) en CO2. Speelman van betonmortelleverancier Mebin (onderdeel van Heidelberg Materials) en een van de twee sprekers tijdens het webinar, plaatst de CO2-emissie in perspectief: “Wereldwijd wordt de cementindustrie verantwoordelijk gehouden voor ruim 7% van de door mensen veroorzaakte CO2-emissie. In Nederland is dat minder dan 1,6%. Die relatief goede prestatie komt doordat we zoveel gebruikmaken van hoogovencement. Wat we bij die cijfers vaak niet meenemen is de invloed van het volume. Ruim 18 miljard m3 beton wordt er wereldwijd gebruikt. En hoe kom je naar huis? Over een weg, door een tunnel en veilig achter een dijk? Dat bouw je niet in hout”.

CO2-emissies beton

CO2-emissies cement

Toepassing cement in Nederland

CO2-emissies cement

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Frank - Kaalberg 29 maart 2023 14:00

is dit gekoppeld aan het lidmaatschap van Cement?

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren