Platform over technologie en uitvoering van beton

Wapening in BIM
Van Stubeco-pilot in 2015 tot volledig digitaal in 2019
Hank Janssens, Erik Kuiper

vrij 5 april 2019
artikel

BIM biedt interessante mogelijkheden bij het wapenen van constructies. Dat werd al duidelijk uit de studie 'Wapening in BIM' die Stubeco-studiecel B08 in 2015 uitvoerde. Inmiddels is het 2019 en hebben de ontwikkelingen rondom wapening in BIM niet stilgestaan. Wat zijn de recente ontwikkelingen en welke hobbels zijn er nog om tot het ideale proces te komen?

Anno 2019 zijn steeds meer mensen ervan overtuigd dat BIM dé manier van ontwerpen en communiceren binnen de bouwwereld is. BIM-en is virtueel bouwen met digitale herbruikbare informatie (data). Bij toepassing van BIM wordt van het ontwerp een digitaal prototype (3D-model) gemaakt, zodat het bouwwerk kan worden gevisualiseerd en gecontroleerd voordat er één wapeningsstaaf is aangebracht. Alle controleberekeningen, toetsingen, buigstaten etc. hebben het 3D-wapeningsmodel (hierna: model) als basis en zijn eraan gekoppeld. Dat betekent dat alle informatie eenduidig en op één plaats aanwezig is. Op deze manier kunnen geen misverstanden ontstaan over verschillende definities van bouwdelen en worden fouten en langs elkaar heen werken voorkomen.

Bij het efficiënt gebruik van BIM worden digitale gegevens tussen verschillende partijen uitgewisseld. Dit maakt BIM dus meer dan alleen het modelleren van het ontwerp in 3D. Het werken volgens een BIM-methodiek vereist duidelijke afspraken over het uitwisselen van digitale gegevens en een structureel andere aanpak bij het vastleggen van het ontwerp. Immers partij A moet zijn informatie zo exporteren dat partij B deze zonder tussenkomst van menselijk handelen kan importeren in het proces.

Afstudeeronderzoek

In 2014 hebben David van Kampen en Hank Janssens een afstudeeronderzoek uitgevoerd, getiteld ‘Wapening in BIM’ aan de opleiding Civiele Techniek van de Avans Hogeschool in 's-Hertogenbosch. Het onderzoek werd gefaciliteerd door Wagemaker. Om de gehele markt en alle mogelijkheden inzichtelijk te krijgen, zijn tal van andere bedrijven die te maken hebben met het wapeningsproces, betrokken bij het onderzoek. Denk hierbij aan aannemers, machinefabrikanten, ontwerpbureaus, prefab-betoncentrales, software- en wapeningsleveranciers.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren