Platform over technologie en uitvoering van beton

Voor ieder project de juiste klimbekisting
Veiligheid kan bepalend zijn bij keuze voor klimbekistingssysteem
Remco de Jong

vrij 13 december 2019
artikel

Klimbekistingen zijn een veel toegepast systeem bij de realisatie van hoogbouw. Niet ieder systeem is echter gelijk. Om het bouwproces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is de keuze voor de juiste klimbekisting cruciaal; investeren in een goed klimbekistingssysteem kan ervoor zorgen dat gedurende het bouwtraject bespaard wordt op mankracht, kosten en bouwtijd. Ook veiligheid kan hierbij bepalend zijn.

Hoogbouw is er in zeer verschillende verschijningsvormen. Belangrijke gemene deler in hoogbouwprojecten is de aanwezigheid van één of meer kernen die de stabiliteit waarborgen en ruimte bieden aan liften en trappen. Voor het optimaliseren van het bouwproces is het gehanteerde bouwsysteem voor die kernen zeer bepalend. De invloed ervan op de bouwtijd en -kosten is namelijk groot. Overigens wordt naast de bekistingswerkzaamheden een groot percentage van de gewerkte uren gebruikt voor de wapeningswerkzaamheden en de technische installatie (fig. 3). Een veelvoorkomend systeem voor de kernen is het klimbekistingssysteem (foto 1 en 2). Ook daarin bestaan verschillende varianten. De keuze van het juiste klimsysteem is van grote invloed op het succes van een project.

1 TaunusTurm, uitgevoerd met klimbekisting, foto: Doka

Klimbekisting

Bij een klimbekisting worden de kernwanden stapsgewijs per bouwlaag gestort door middel van wandbekistingselementen. Deze wandbekisting wordt gecombineerd met een werkplatform, in de vorm van een klimsteiger of klimplatform. De bekisting zit daarbij vast of los van de klimsteiger. Klim- en werkplatforms voor het wapenen, storten, bedienen van het klimsysteem, afwerken van het beton en demontage van de ankerpunten zijn veelal boven en onder het primaire werkplatform aangebracht (fig. 4). Via de klimsteiger moet het eigen gewicht en de belasting uit de wandbekisting worden afgedragen op de al gestorte bouwdelen. Uit oogpunt van veiligheid is daarom de verankering van deze klimsteiger van groot belang. Dit gebeurt met ankeronderdelen, waarmee het klimsysteem op elke hoogte veilig kan worden opgehangen. Daarbij moeten het draagvermogen van de ankers en de betonsterkte van de eerder gerealiseerde wandsectie in acht worden genomen. Het is belangrijk elk ophangingspunt zorgvuldig te controleren, zodat het beton de krachten kan opnemen – eventueel met behulp van een extra versterking.

2 Klimbekisting bij de Burj Khalifa in Dubai. foto: Doka

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren