Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Verpompen van beton: hoe ver en hoe hoog?

Terugblik webinar Betonhuis en Betoniek - 22 juni 2021

Circa 85% van het beton dat op de bouwplaats wordt gestort, wordt verwerkt met een pomp. Dat doet vermoeden dat het niet heel ingewikkeld is. Dat hoeft ook niet zo te zijn, als je maar de juiste aandachtpunten in acht neemt. Dit bleek ook tijdens het Webinar Verpompen van beton. Hier kwamen veel onderwerpen en vragen aan bod, onder meer de afstand waarover beton kan worden verpompt. Die wordt nog wel eens onderschat, zo bleek.

Het verpompen van beton is een snelle en efficiënte methode om betonspecie in een continue stroom aan te brengen. Om tot een goed resultaat te komen, is juiste afstemming tussen betonpompleverancier, betonmortelleverancier en aannemer van groot belang. Afhankelijk van onder meer de toepassing en het type pomp moet het juiste mengsel worden ontworpen. Zo moet het mengsel vloeibaar genoeg zijn maar ook voldoende samenhang hebben. Dit moet voorkomen dat de betonspecie vastloopt in een leiding of slang of dat hij ontmengt tijdens het pompen.

Van aanhangerpomp tot stationaire pomp

Om een beeld te krijgen van de ontwikkelingen en alle aandachtspunten was er op 17 juni een webinar ‘Verpompen van beton’, georganiseerd door Betonhuis en Betoniek en in samenwerking met Branchevereniging Betonpomp Bedrijven. Bij het webinar ging Jacques Linssen (Betoniek) in gesprek met Jurjen Talsma (Kwaliteitsdienst beton / Betonhuis) en Mark Schoorl (Faber Betonpompen / BBB). Schoorl liet zien welke pompen er zoal op de markt zijn. Bijvoorbeeld mixerpompen waarbij de pomp geïntegreerd is met de truckmixer, aanhangerpompen, geschikt voor de kleinere storten, hallenpompen, voor binnen, stationaire pompen, voor de grotere werken.
Is de giek van een mixerpomp of betonpomp niet groot genoeg, dan kan de afstand worden verlengd met een leiding. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van bijvoorbeeld een rondverdeler of een hoogbouwverdeelmast. Ook wordt nog wel eens verpompt van pomp naar pomp.
Met het juiste materieel kan in Nederland tot een hoogte van 300 m worden verpompt en over een afstand van meer dan 1 km. Dat was hoger en verder dan de meeste aanwezigen dachten, zo bleek uit een rondvraag.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren