Platform over technologie en uitvoering van beton

Stand van zaken breedplaat­vloeren
Lopende onderzoeken moeten meer duidelijkheid geven
Jacques Linssen

di 21 augustus 2018
artikel

Sinds de instorting van de parkeergarage P1 bij Eindhoven Airport in mei 2017, houdt de breedplatenproblematiek de gemoederen in de constructeurswereld flink bezig. Risico's worden in kaart gebracht en waar nodig worden maatregelen genomen. Hierbij wordt onder meer uitgegaan van inzichten op basis van de eerste onderzoeksresultaten. Het beeld is echter nog niet compleet. Daarom wordt momenteel hard gewerkt aan een aantal aanvullende onderzoeken. Eind dit jaar wordt meer duidelijkheid verwacht.

Terugblik

Op zaterdag 27 mei 2017 stortte een deel van een nog in aanbouw zijnde parkeergarage P1 van Eindhoven Airport in (foto 1). Kort daarna startten er diverse onderzoeken naar de oorzaak. TNO ging aan de slag in opdracht van Eindhoven Airport en BAM vroeg Adviesbureau Hageman zijn licht te laten schijnen over de zaak. Beide onderzoeken werden ongeveer tegelijk afgrond; de resultaten werden op 25 september 2017 gepresenteerd. Hoewel de onderzoeken onafhankelijk van elkaar werden uitgevoerd, bleken beide het eens over de vermoedelijke oorzaak: onvoldoende afschuifsterkte van het aansluitvlak tussen de breedplaatvloeren en het ter plaatse gestorte beton, daar waar de naden tussen de breedplaten een positief moment moeten overdragen. Dit was met name kritisch omdat het om een puntvormig ondersteunde bollenplaatvloer ging en relatief grote overspanningen, met grote buigende momenten tot gevolg. De hoge temperaturen hierbij gaven het laatste zetje.

1 Ingestorte Parkeergarage Eindhoven Airport

De afschuifsterkte in het aansluitvlak is vooral van belang, omdat via dit vlak de trekkracht uit de wapening in de breedplaten naar koppelstaven en vervolgens naar de aangrenzende breedplaat wordt overgedragen (fig. 3). De slechte aanhechting werd in dit project beïnvloed doordat de breedplaatvloeren waren vervaardigd met zelfverdichtend beton en aan de bovenzijde niet waren opgeruwd (foto 2).

2 De afschuifsterkte in het aansluitvlak wordt beïnvloed door de ruwheid van het oppervlak van de breedplaatvloer

3 Opbouw bollenplaatvloer ter plaatse van langsnaad

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren