Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Publicatie Stubeco over 3D-betonprinten

- 15 maart 2021

3D-betonprinten staat sinds enkele jaren fl ink in de belangstelling en Nederland heeft wereldwijd een vooraanstaande positie in de ontwikkeling van de techniek. Om een beeld te schetsen van de ontwikkelingen en mogelijkheden, heeft Stubeco Studiecel C-11 een rapport opgesteld, 3D-printen in beton. In de wetenschap dat dat ontwikkelingen zó snel gaan dat de inhoud bij het verschijnen alweer bijna zou zijn achterhaald.

De techniek van het 3D-printen ontwikkelt zich in razend tempo. Het Stubeco-rapport moet dan ook meer als een inventarisatie van de actuele stand der techniek worden gezien, op het moment van verschijnen. Er wordt een goed beeld gegeven van de route die 3D-printen afl egt naar volwassenheid. De uitvinding dateert al uit de jaren 90, toen Behrokh Khoshnevis zijn contour crafting introduceerde vanuit de universiteit van California. Maar het duurde tot 2014 dat de techniek wereldwijd belangstelling kreeg. Vanaf toen begonnen verschillende andere universiteiten, start-ups en bedrijven met het verkennen van de mogelijkheden van 3D-betonprinten. De bekendste voorbeelden in het buitenland zijn WinSun uit China, Xtree uit Frankrijk en Total Custom uit America. Ook in Nederland inspireerde het onderzoek van Khoshnevis diverse partijen. Inmiddels hebben TU/e, Bruil, CyBe, BAM/ Weber Beamix en Vertico de nodige ervaring opgedaan met het printen van beton.

Disruptieve techniek

3D-betonprinten is een disruptieve techniek, zo wordt in het rapport benadrukt. Het zal de verhoudingen in de bouwkolom en de manier van bouwen drastisch veranderen. We gaan naar mass customization, het seriematig produceren van unieke producten. Grote voordelen daarbij zijn dat materiaal alleen daar hoeft te worden toegepast waar het constructief nodig is, dat complexe vormen mogelijk zijn zonder inzet van dure bekistingen en dat kosten nauwelijks meer afhankelijk zijn van de vorm. Ook kunnen fl inke stappen in effi ciency worden gezet, als digitale 3D-modellen worden gekoppeld aan productie. Zo gaan we naar betaalbare vormvrijheid. Het rapport geeft een overzicht van de verschillende technieken. Benadrukt wordt dat 3D-betonprinten meer is dan alleen een productiemethode. Het heeft ook grote invloed op het ontwerp en de engineering. Ontwerp, materiaal en printtechniek moeten op elkaar worden afgestemd. Daarbij komen parametrische ontwerptechnieken goed tot hun recht. Door parametrische aanpak zijn optimalisaties relatief eenvoudig mogelijk, ook voor complexe constructies zoals bij 3D-printen. Natuurlijk zijn er ook hobbels te overwinnen. Een daarvan is regelgeving of eigenlijk het gebrek daaraan. Volgens sommigen is dat de voornaamste bottleneck bij de realisatie van 3D-printontwerpen, meer dat de print- of betontechniek zelf. Design-by-testing is een methodiek die hier uitkomst kan bieden.

Voorbeelden

Het rapport eindigt met een overzicht van diverse praktijkvoorbeelden. Naast enkele bekende internationale voorbeelden, worden als Nederlandse projecten genoemd: een voetgangersbrug in Gemert, een voetgangersbrug in Nijmegen, balustrades voor een woongebouw in Den Helder en de woningen van het Milestone-project in Eindhoven. Uit dit overzicht blijkt dat de inventarisatie al snel is verouderd, in razend tempo komen er aansprekende voorbeelden bij. Het moet dat ook worden gezien als een dynamisch rapport, dat regelmatig kan worden geactualiseerd.

Aan het Stubeco-rapport hebben bijgedragen

  •  ir. Rob Cornelis – Hakron (coördinator Stubeco en redacteur)
  • ir. Johan Bolhuis – BAM Infra
  • ing. Cor de Bruijn – Rohaco
  • Berry Hendriks – CyBe Construction
  • Volker Ruitinga – Vertico
  • prof.dr.ir. Theo Salet – TU Eindhoven
  • Theo Voogd – Bruil
  • ir. Jordy Vos – Witteveen + Bos
     

Het rapport is gratis beschikbaar op www.stubeco.nl.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.
Webinar Het verwerken van vezelbeton

Donderdag 9 december organiseert Betoniek samen met het Betonhuis het webinar 'Het verwerken van vezelbeton'.

Meer lezen

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren