Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home /

Moderne oplossingen voor moderne betoncentrale

do 17 dec 2020

Geavanceerde software is niet meer weg te denken in een moderne betoncentrale. De Goudse Betonmortel Centrale (GBC), met de meest uitgebreide fabriek van Europa, bewijst hoe je met de oplossingen van Command Alkon de servicegraad en kwaliteit kunt verhogen. Naast de procesbesturing, track & trace en laboratorium software maakt de GBC ook gebruik van CM Next Gen voor het automatisch plannen en optimaliseren van productie en transport. Hiermee bereikt de GBC een hogere klanttevredenheid doordat het juiste product op het juiste moment wordt geleverd.

Met de meest uitgebreide betoncentrale van Europa bevindt de Goudse Betonmortel Centrale (GBC) zich in de kopgroep van de betonmortelindustrie qua ontwikkeling en innovatie. GBC is al 60 jaar expert in de productie van specialistische mortelproducten voor de Goudse regio. De kenmerkende silo’s die zijn te vinden zijn langs de Gouwe, zullen bij veel mensen uit de regio een belletje doen rinkelen.

Wij innoveren continu om zo bij de besten van de betonmortelindustrie te horen. Wij werken dus alleen samen met partners die ons ondersteunen deze doelstelling te halen. Dat is ook de reden dat wel als sinds 2004 nauw samenwerken met Command Alkon.

Arjan Goudswaard, Finance Manager Goudse Betonmortel Centrale

Uitdaging

Naast het samenstellen en produceren van kwalitatief hoogwaardig beton, brengt het precies op tijd afleveren bij de klant dagelijks uitgagingen met zich mee. Arjan Goudswaard, Finance Manager bij de GBC legt uit: “Wij onderscheiden ons doordat we ons beton precies kunnen leveren wanneer de klant erom vraagt. Dit lijkt makkelijk, maar vraagt veel van de logistieke planning.” GBC produceert op een gemiddelde dag tussen de 400 en 600 m3 beton en anhydriet gietmortel (Gyvlon) dat door 22 trucks wordt vervoerd. Tijdens de orderaanname moet de beschikbare truck- en productiecapaciteit dus in één opslag zichtbaar zijn om de planning te kunnen overzien. Direct de knelpunten herkennen en terugkoppeling aan de klant kunnen geven is cruciaal. Alleen dan kan GBC de kwaliteit en service leveren die zij zo hoog in het vaandel hebben. 

Oplossingen

Al in 2004 is GBC met een samenwerking met Command Alkon begonnen, een aanbieder van een aanbieder van softwareoplossingen voor leveranciers aan de bouwsector. Vanwege de gezamenlijke continue behoefte om te innoveren, levert dit een waardevolle en duurzame relatie op. Arjan Goudswaard: “Command Alkon is voor ons de enige partij die ‘met hun voeten in de modder staat’, maar ook vooruitstrevend is en zich specifiek richt op onze industrie. Deze focus op onze markt en hun expertise geven ons het vertrouwen dat wij voor de juiste oplossingen op lange termijn hebben gekozen. Mede daarom maken we deel uit van de kopgroep.”

Omdat GBC vertrouwt op de kennis en kunde van Command Alkon gebruikt de betoncentrale een breed scala aan oplossingen. Naast de procesbesturing CP, de kwaliteitsbeheer oplossing voor de laborant CL en de Track & Trace oplossing TrackIt, maakt de GBC sinds eind 2017 ook gebruik van de nieuwe generatie Conactive Management CM Next Gen voor commercieel beheer, orderaanname en de transport- en productieplanning.

CM Next Gen is het volledig geautomatiseerde transport- en productieplanningsysteem voor een efficiënte, stipte levering. Een uniek onderdeel van CM zijn de planning optimizers voor zowel de capaciteitsplanning (voorplanning) als de real time dagplanning. Deze optimizers berekenen de optimale productie­ en transportplanning, met als uitgangspunt dat GBC zijn klanten op tijd wilt leveren tegen zo laag mogelijke kosten. De afweging tussen servicegraad en kosten wordt door de operator bepaald. Op de leverdag wordt op basis van truckstatussen van TrackIt de planning steeds real time aangepast aan de veranderende omstandigheden en wordt de dagplanner ondersteund met laadadviezen. 

Het grootste verschil met het eerdere Conactive Management systeem en CM Next Gen is dat de software modern is met nieuwe functionaliteit en dat het gepersonaliseerd kan worden. CM kent vele verschillende gebruikers, zoals Verkopers, Planners, Mengmeesters, Administratie en General Managers. Zij gebruiken allemaal CM als ondersteuning voor hun dagelijkse werkzaamheden. Ieder kan nu zijn eigen view creëren en de informatie tonen die zij nodig hebben. Het gebruiksgemak is hiermee sterk verbeterd. Arjan: “Wij motiveren onze medewerkers constant om mee te gaan met onze ambitieuze plannen. Wij weten dat we veel van ze vragen. Een oplossing die gepersonaliseerd kan worden helpt dan erg bij de acceptatie van verandering”.

 

Resultaat

Het belangrijkste resultaat voor GBC is dat zij een hogere klanttevredenheid hebben doordat ze het juiste product op het juiste moment kunnen leveren. Maar er zijn uiteraard nog meer voordelen: 

  • Compleet inzicht in de truck- en productieplanning
  • Veel handwerk verdwenen
  • Een hoog volume is nu gemakkelijk te realiseren
  • Applicaties up-to-date en klaar voor de toekomst

Implementatie

Om een transitie naar een nieuw systeem soepel te laten verlopen is het cruciaal dat de organisatie flexibel is en het personeel goed wordt opgeleid. Tijdens de pilot fase zijn de gebruikers nauw betrokken geweest en hebben zij meegelopen met de project engineer van Command Alkon. Nu de pilot fase voorbij is zal de project engineer binnenkort nog een extra on-site training inplannen om er zeker van te zijn dat CM Next Gen optimaal ingezet wordt en de gewenste resultaten behaald worden. 

Klaar voor de toekomst

Naast Conactive Management Next Gen gebruikt GBC ook Conactive Procesbesturing en Conactive Laboratorium. Omdat GBC erg trots is op wat ze hebben bereikt, heeft het bedrijf zijn eenmalig zijn deuren geopend voor andere betonmortelproducenten. Tijdens de Command Alkon CM workshops kon men kennis maken met de nieuwe generatie CM en in de praktijk zien hoe de GBC hiermee werkt. 

De mensen van Command Alkon staan met hun voeten in de modder en zijn specialist in het ontwikkelen en implementeren van software voor de betonindustrie. Een unieke combinatie die perfect bij ons past.

Ruud van Pelt, Directeur Goudse Betonmortel Centrale

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren