Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Innovatie Award voor beton met geoptimaliseerde korrelpakking

11 december 2023

Bedrijfsvloerenproducent Van Berlo heeft de Cobouw Innovatie Award 2023 gewonnen. Het bedrijf overtuigde de jury met hun scheurvrije en CO2-arme betonvloeren.

Een van de manieren waarop CO2 wordt bespaard is het beperken van de hoeveelheid cement. Dat is gelukt door het nauwkeurig in kaart brengen van de korrelopbouw in het beton. Met een rekenmodel wordt gekeken naar de manier waarop de bestanddelen in het beton met verschillende groottes zijn gestapeld of gepakt, zoals het cement, het toeslagmateriaal en de vulstoffen. Een hogere pakkingsdichtheid leidt tot een hogere sterkte; voor eenzelfde sterkte is dus minder cement nodig. Deze optimalisatie van de korrelopbouw is een van de handelingsperspectieven van het Betonakkoord. Het Uitvoeringsteam Road Map CO2-reductie heeft eerder ingeschat dat met gebruikmaking van korrelpakkingsmodellen gemiddeld een besparing van 10 kg cement per m3 haalbaar is.

Een hogere pakkingsdichtheid leidt tot een hogere sterkte; voor eenzelfde sterkte is dus minder cement nodig

Door het beperken van het cement wordt ook het risico op scheurvorming minder. Cement zorgt immers voor warmteontwikkeling, wat weer kan leiden tot voor scheurvorming, met name als het beton afkoelt en wil krimpen. Door een lager risico op scheurvorming kan de krimpwapening worden beperkt en ook dat draagt bij een beter milieuprofiel.

Vijf jaar lang heeft Van Berlo gewerkt aan deze ontwikkeling. Op initiatief van het bedrijf deed een PhD-student van de TU Eindhoven onderzoek naar een technologie voor duurzame en scheurvrije vloeren.

De jury prijst de eigenwijze benadering van Van Berlo: “Innovaties kunnen vaak op weerstand rekenen, zeker als ze gevolgen hebben voor andere partijen in de keten. De hightechaanpak van Van Berlo heeft juist invloed op die hele keten, in een industrie die erg kosten-gedreven en vaak niet erg veranderingsgezind is.”

Het maken van een CO2-arme monolietvloer kost nu nog relatief veel tijd en menskracht. Nick Vervoort, (voormalig) hoofd van de afdeling Research & Development van het bedrijf: “Als wij een vloer maken, laten we het beton produceren bij een betoncentrale in die buurt. Dan heb je te maken met een andere situatie dan bij ons in het laboratorium. Een liter kan bij een lokale betoncentrale ook nog weleens iets meer of minder zijn. Dat heeft gevolgen voor de samenstelling. Een goede samenwerking is daarom belangrijk."

Meer in Betoniek

In Betoniek Vakblad 2024/1 is het artikel Optimale korrelpakking voor CO2-arme monolietvloeren verschenen met meer achtergrondinformatie over de scheurvrije en CO2-arme betonvloeren van Van Berlo. Meer over korrelpakking staat in Betoniek Standaard 16/21 - Op de korrel.

Bronnen: Cobouw / Betonhuis

Reacties

Piet harlaar - harlaarbetonvloeren 19 december 2023 18:23

Dat is een mooi resultaat ,bij verschillende vloeren ( centrales ) treed meestal scheurvorming op in meer of mindere maten . Maar hoe zit het met de uitharding tijd , minder cement betekend minder warmte , maar ook een langere uitharding tijd bij monoliet vloeren in koude tijden , als er geen verwarmde beton specie gestort wordt ,of de centrale dit niet kan leveren . ? Mijn ervaring is dat scheurvorming nogal verschilt bij welke centrale de beton specie vandaan komt bij de zelfde samenstelling.

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren