Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Duurzame holle heipaal voor het eerst toegepast

11 juni 2024

Woningbouwproject Blent in Lent (bij Nijmegen) heeft een ondergrondse primeur. Voor het eerst is hier een duurzame holle betonnen heipaal gebruikt. Ten opzichte van traditionele heipalen bespaart de zogenoemde ECO-paal 30% beton en 25% CO2-uitstoot. De paal is ontwikkeld door IJB Groep, samen met Heijmans die het gebied van Blent ontwikkelt.

Holle heipaal

De nieuwe heipaal is in het Toekomstlab van de IJB Groep in Lemmer uitgebreid getest. “Hieruit blijkt dat het haalbaar is om minder beton te gebruiken zonder verlies van draagkracht van de heipaal,” zegt Tahl Tekofsky, Manager Verkoop en Projecten bij de IJB Groep. De paal is namelijk hol van binnen, waardoor er veel materiaal en gewicht is bespaard. De kop en voet zijn uitgevoerd in massief gewapend beton, wat zorgt voor een veilige en stabiele installatie. De paal heeft dezelfde afmetingen als traditionele heipalen, zodat de nieuwe technologie op bestaande projecten is toe te passen.

Pilotproject Blent

“Deze innovatie draagt bij aan het behalen van onze duurzaamheidsdoelen voor 2030,” aldus Pim Ketelaars, duurzaamheidsmanager bij Heijmans. Het bouwbedrijf wil haar CO2-uitstoot voor dat jaartal gehalveerd hebben en tien jaar later op nul hebben staan. Woningbouwproject Blent vormde een ideaal pilotproject voor deze innovatie. De eerste ECO-palen zijn inmiddels succesvol geplaatst.

Reacties

J.de Wit - Vulkan-Europe bv 12 juni 2024 11:03

Nog beter scoren op milieu-gebied . Breng een wapening van basaltvezel in deze holle paal aan Groet , Hans de Wit zie ook .www.vulkan-europe.com

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren