Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Circulaire viaducten genomineerd voor Vernufteling

24 april 2023

Twee projecten waarbij betonnen liggers worden hergebruikt in nieuwe viaducten, maken kans op de publieksprijs voor de Vernufteling 2023, de prijs voor het meest innovatieve ingenieursproject: 'Liggers 2.O' en 'Closing the Loop'. Laatstgenoemde is bovendien een van de vijf genomineerden voor de juryprijs.

Liggers 2.0 en Closing the Loop zijn consortia die zijn ontstaan naar aanleiding van het Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire viaducten van Rijkswaterstaat. Dit programma werd in 2020 gelanceerd door Rijkswaterstaat om de markt uit te dagen om circulaire oplossingen voor viaducten te ontwikkelen en valideren.

Liggers 2.0

Consortium Liggers 2.0 bestaat uit Royal HaskoningDHV, bouwbedrijf Dura Vermeer, sloopaannemer Vlasman en prefab leverancier Haitsma Beton. Na een gedegen onderzoek heeft dit consortium aangetoond dat het mogelijk is geprefabriceerde betonnen liggers uit bestaande bruggen en viaducten te hergebruiken voor nieuwe bruggen en viaducten. Het eerste viaduct dat naar aanleiding van dit onderzoek met tweedehands liggers is gebouwd, is Hoog Burel over de A1 vlakbij Apeldoorn. De zestien benodigde liggers werden geoogst uit een viaduct in de A7 over de Europaweg in Groningen.

Closing the Loop

Consortium Closing the Loop bestaat uit Antea Group, de GBN groep, Nebest en Strukton Civiel. Dit consortium heeft de volledig circulaire vervanging van het Daelderweg-viaduct over de A76 bij Nuth in Zuid-Limburg gerealiseerd. Hiervoor zijn liggers gebruikt uit de oude twee viaducten ter plaatse, aangevuld met liggers uit het Keizer Karelviaduct in de A9.

Artikelen in Cement

Meer over de aanpak van Liggers 2.0 staat in twee artikelen in Cement:

Ook over de aanpak van Closing the Loop in een artikel verschenen:

In december 2022 verscheen ook een compleet themanummer over Tweede-levenbruggen.

Vernufteling

Jaarlijks organiseert Koninklijke NLingenieurs in samenwerking met vakblad De Ingenieur de verkiezing van meest innovatieve ingenieursproject. Het doel van de Vernufteling is het werk van advies- en ingenieursbureaus erkenning en bekendheid te geven.
Meer informatie over alle genomineerde projecten staat op: https://www.nlingenieurs.nl/bijeenkomsten/inzendingen-2023/

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren