Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

50 jaar Stubeco

Studievereniging uitvoering betonconstructies - 11 februari 2020

In 1969, een klein jaar voordat Betoniek het levenslicht ziet, wordt Stubeco opgericht. De studievereniging heeft zich in de afgelopen 50 jaar ontwikkeld tot een hechte, trotse club professionals die zich inzet voor het delen van praktische kennis over uitvoering van betonconstructies.

Op 5 februari 1969 vond op in initiatief van Betonvereniging in Utrecht een Studiedag Bekistingen plaats, bezocht door maar liefst 325 belangstellenden. 50 van hen waren zó enthousiast dat ze besloten tot de oprichting van een studievereniging bekistingen. Nauwelijks 1,5 maand later, op 25 maart 1969s, was de ‘Studievereniging tot ontwikkeling van bekistingsconstructies’ een feit.

Binnen een jaar telde de vereniging 69 leden en al in 1971 ontstonden de eerste plannen tot het maken van een Handboek voor bekistingen. Om dat handboek en ander studiewerk van de grond te krijgen, werd de Coördinatie Commissie Studiewerk opgericht, beter bekend als de KoKo. In 1977 telde Stubeco maar liefst 13 actieve studiecellen. In maart 1980 was het dan zover: het eerste Handboek Bekistingen werd gepubliceerd. Dit dankzij de inzet van diverse studiecellen, onderzoeksbedrijven, subsidies en in het bijzonder de bijdrage van Theo Paap. De belangstelling voor het boek was groot en tot op vandaag – inmiddels is het handboek digitaal – is het een belangrijk kennisdocument in de betonbouw.

In 1982 werd het werkgebied van Stubeco uitgebreid van bekistingen alleen naar de brede betonbouw en ook wapening. De naam kon hetzelfde blijven, alleen de betekenis van de afkorting werd gewijzigd. Voortaan stond StuBeCo voor ‘Studievereniging voor de Uitvoering van BEtonCOntructies.

Stubeco anno 2020
Stubeco telt inmiddels circa 220 leden. De verenging is gefundeerd op meerdere pijlers. Belangrijk doel is onverminderd het netwerk. Dit komt tot uiting tijdens de excursies en lezingen. Voor velen vormen de traditionele buitenlandreizen al jarenlang het hoogtepunt. Eens in de twee jaar trekt een groep enthousiaste leden erop uit naar een bijzondere plek in Europa om daar interessante bouwwerken en productielocaties te bezoeken.

Veel herinneringen werden opgehaald tijdens de lustrumviering op 21 november 2019 op de SS Rotterdam. Met trots werd teruggekeken op al het nuttige studiewerk, de vele rapporten en de interessante en gezellige bijeenkomsten van de afgelopen 50 jaar. Maar Stubeco denkt ook na over de toekomst. De vereniging zoekt steeds nadrukkelijke samenwerking met andere verenigingen op, zo ook met Betoniek. In een beleidsplan, gericht op innovaties, worden als belangrijke thema’s genoemd 3D-betonprinten, duurzaam bouwen, circulair bouwen en out-of-the-box denken en leren. Stubeco is een levendige vereniging die het nuttige met het aangename goed weet te combineren en klaar is voor de toekomst

Lid worden?

Meer informatie over Stubeco en het lidmaatschap staat op www.stubeco.nl.

Reacties

bekijk ook
x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren