Platform over technologie en uitvoering van beton

Winnaars Betonprijs 2019

vrij 15 nov 2019

Tijdens de Betondag 14 november, in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam, zijn de winnaars van de Betonprijs bekendgemaakt. De prijs werd dit jaar uitgereikt in zes categorie├źn. Ook werd deze editie de Toekomstprijs uitgereikt, toegekend op basis van een stemming onder studenten. Daarnaast ontvingen twee projecten een eervolle vermelding van de jury.

De prestigieuze Betonprijs wordt sinds 1979 elke twee jaar uitgereikt aan toonaangevende projecten in de betonbouwsector. Dit jaar vond de uitreiking plaats tijdens de 62e editie van de Betondag in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. De Betondag 2019 had een toekomstgerichte titel, ‘Panorama Beton’. Daarom werd dit jaar naast de zes categorieën ook een Toekomstprijs uitgereikt. In totaal werden 65 projecten voor de Betonprijs ingezonden. De jury nomineerde 17 projecten voor de prijs, waarvan op de Betondag een speciale expositie was ingericht. Uiteindelijk werden 6 winnaars aangewezen en kregen 2 projecten een eervolle vermelding. De winnaars van de Betonprijs ontvingen uit handen van de juryvoorzitter een unieke betonnen trofee.

Bestaande Bouw: Maastunnel, Rotterdam
In de categorie Bestaande Bouw werd van de drie genomineerde projecten gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. De jury oordeelde: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”

Circulair: Circulair viaduct, Dronten
In de nieuwe categorie Circulair viel het circulaire viaduct in Dronten in de prijzen. Volgens de jury “een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is.” Het project wordt gezien als een vernieuwend concept, een voorloper.

Civiele Bouwwerken: Albert Cuypgarage, Amsterdam
Van de vier genomineerde projecten in de categorie Civiele Bouwwerken, werd gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. Het oordeel van de jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.”

Grensverleggend: Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee
In de nieuwe categorie Grensverleggend koos de jury voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee. In dit project werd voor de eerste keer het isolerend beton ‘glasschuimbeton’ toegepast. De draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal.

Utiliteitsbouw: Earth Simulation Laboratory, Utrecht
In de categorie Utiliteitsbouw won het Earth Simulation Laboratory in Utrecht. De jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen.”

Woningbouw: Belvedère, Hilversum
Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw besloot de jury Belvedère in Hilversum tot winnaar uit te roepen. “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. De uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”

Toekomstprijs: Museum Naturalis, Leiden
De Toekomstprijs werd met 20 procent van de stemmen door studenten toegekend aan Museum Naturalis in Leiden, een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.

Eervolle vermeldingen
De Intervam flats in Utrecht en de busbrug in Zwolle ontvingen een eervolle vermelding van de jury.

De jury van de Betonprijs 2019

Henri van der Kamp (juryvoorzitter) - Van Gelder Groep
Alfons van Woensel - Struyk Verwo Infra
Reinald Top - Zwarts Jansma Architecten
Dick van Klaveren - Rijkswaterstaat
Ronel Dielissen-Kleinjans - Mebin
Marten Klein - Ingenieursbureau Gemeente Amsterdam
Rudi Roijakkers - ABT
Aad van der Horst - TU Delft

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren