Platform over technologie en uitvoering van beton

Voorwoord Betoniek 2017/3: Minder, minder...
Hans Kooijman

do 26 oktober 2017
artikel

Nederland wordt groener. Een leefbaar en houdbaar land waar we met elkaar nog heel lang het hoofd boven water blijven houden, daar kan niemand tegen zijn. En het ligt daarbij ook nog eens in onze aard om het beste mensje van de klas te willen zijn; Nederland als gidsland in duurzaamheid.

Verbeteren stelt eigenlijk weinig voor, zeker voor onze nationale koopmansgeest:
Weten waar je staat, doelen bepalen en vervolgens aan de slag gaan, moeilijker is het allemaal niet. Dan is het wel opmerkelijk dat het SMART maken van groene doelen in de betonsector al gauw leidt tot emotionele discussies in de media. Vreemd, want meten blijft weten en als we niet weten waar we staan en ook niet weten waar de lat ligt, dan wordt het lastig om te laten zien dat we beter worden.

Deze uitgave gaan twee artikelen in op het SMART maken van de vergroening van ons vak. Minder is dan al gauw beter, zeker bij sustainability. Minder bouwen met minder beton met daarin minder en schoner cement. Hoe moeilijk kan dat zijn ?

…Eigenlijk best moeilijk, want we willen ook graag iets bouwen dat blijft staan en dat er ook nog toonbaar uitziet. Ook die aspecten verliezen we in deze editie niet uit het oog met de artikelenserie over schoonbeton en het examen Betontechnoloog BV. Verder kijken we samen weer over de grens met het artikel over de funderingsplaat van de Shanghai Tower; zelf hier is ‘minder’ de basis van het succesontwerp.

Ik wens u veel leesplezier met Betoniek 2017/3 in de overtuiging dat ook deze uitgave een bijdrage levert aan een houdbare wereld waarin we niet alleen maar ‘groen-roepen’, maar ook ‘groen-doen’!

Hans Kooijman
Hoofdredacteur Betoniek Vakblad
Voor reacties: hanskooijman@betoniek.nl

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren