Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Vitalere beroepen

De laatste dagen heb ik me meer dan eens afgevraagd: Hoe vitaal is mijn beroep nou eigenlijk? Hoe vitaal zijn de hele bouwsector en betonindustrie in tijden van corona? Nee, ik red geen levens. Ik hoef gelukkig niet te beslissen wie (geen) intensieve zorg krijgt. Datzelfde geldt vast ook voor jou. Maar de vraag naar goede, duurzame en betaalbare woningen blijft groot. En dus hebben wij ook vitaal werk te doen. Laten we het werk dan efficiƫnter organiseren. En slanker uitvoeren.

De Corona-uitbraak zorgt, naast schrijnende medische situaties, ook voor veel economische onzekerheid. Dat raakt de bouw maar weer eens. Terwijl de woningnood hoog blijft. En in tijden van nood moet je snel kunnen schakelen. De realiteit is helaas dat de ontwerp- en bouwsector dat zeker niet optimaal lijkt te doen. We kunnen en moeten veel efficiënter worden. Neem nou die ontwerpwedstrijden en aanbestedingsrondes, met veel meer afvallers en weggegooid werk dan winnaars. Ik snap de gedachte wel: betere prijzen en prestaties door gezonde (?) competitie. Maar als zorginkoper van mondkapjes en beademingsapparatuur wil je toch liever vandaag dan morgen in contact komen met maximaal een hele kleine selectie aan betrouwbare aanbieders?

De tijd dringt. Naast sneller schakelen is er grote behoefte aan opschaling. Voor een beter klimaat en een fijn huis voor iedereen. Altijd handig als we in de toekomst weer in een al dan niet intelligente lock-down komen te zitten! Dan denk ik aan slimme, meermaals inzetbare (ge)bouwconcepten. Samen integrale oplossingen ontwikkelen met innoverende partijen. Elkaar die boterham gunnen en de bouwsector vitaal houden, of beter: vitaler maken.  

Wat mij betreft is het ‘afslanken van gebouwen’ een van dé manieren om deze uitdagingen aan te gaan. Daarvoor zou ik graag nieuwe concepten willen ontwikkelen. Prefab, demontabel, lichtgewicht en materiaalarm bouwen, maar wel met hoogwaardige materialen met lange levensduur en premium uitstraling. Er zijn al best veel oplossingen met interessante mogelijkheden, maar het kan natuurlijk altijd beter. Bijvoorbeeld in combinatie met slimme, lichtere prefab betonconstructies, betonnen gevelbekleding of –elementen, houtskeletbouw of CLT-vloeren. Wie denkt en doet met mij mee? Laten we allemaal onze kostbare tijd gaan besteden aan het ontwikkelen van écht nuttige en mooie oplossingen. Oplossingen die we ook écht gaan realiseren. Dat maakt onze beroepen veel vitaler!

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren