Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Versnelde opname CO2 in betongranulaat

31 augustus 2023

In Frankrijk is de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om CO2 op te slaan in betongranulaat, met versnelde carbonatatie. De resultaten van proefnemingen in het zogenoemde FastCarb-project zijn hoopvol voor de toekomst.

Grof betongranulaat kan goed worden hergebruikt en wordt dan ook volop toegepast in nieuw beton. Voor fijn betongranulaat is dat lastiger. Het heeft een negatieve invloed op de eigenschappen van nieuw beton.

FastCarb is daar mogelijk een oplossing voor. Het doel van FastCarb is tweeledig: als eerste de eigenschappen van gerecycled betongranulaat als toeslagmateriaal verbeteren, waardoor het voor meer toepassingen te gebruiken is, op grotere schaal toegepast kan worden en beter handelbaar is. Het tweede doel is hergebruik van koolstof. CO2 van een nabijgelegen industriële bron, bijvoorbeeld een cementfabriek, kan permanent worden opgeslagen in het betongranulaat. Daarbij reageert CO2 met het calcium dat aanwezig is in de cementsteen. Doordat het reactieproduct – kalksteen – meer volume inneemt, sluiten de poriën, waardoor de eigenschappen verbeteren en er in vergelijking met onbehandeld betongranulaat minder water en hulpstoffen nodig zijn voor de productie van nieuw beton.

Meer lezen

Zie ook het artikel 'Betongranulaat kan snel en veel CO2 opnemen' van het Cement&BetonCentrum met een link naar het wetenschappelijke artikel over het onderzoek.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren