Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Betoniek Standaard 17/01 - Uitweiding over scheuren

Beton scheurt! Ja, en dan? - 17 maart 2020

Beton scheurt, maar dat betekent niet altijd dat er een probleem is. Er zijn diverse oorzaken waardoor beton kan scheuren. Deze scheuren hebben soms gevolgen voor de constructieve veiligheid of de levensduur van de betonconstructie. De theorie over wanneer scheuren een bedreiging vormen voor een constructie is opgenomen in normen. Als er echter in de praktijk een scheur wordt gevonden, is de relatie met deze theorie niet altijd even duidelijk. In de praktijk is scheurvorming in beton zeer grillig. Breedten en lengten variëren. Voor het toetsen van scheurwijdten zijn geen duidelijke criteria gegeven. In deze Betoniek wordt besproken welke factoren invloed hebben op de levensduur van een gescheurde nieuwe betonconstructie en hoe de scheurwijdte kan worden bepaald.

Om een scheur goed te kunnen onderzoeken, moet zowel naar het materiaal als naar de belasting worden gekeken. Beton scheurt als de treksterkte of de breukrek van het beton wordt overschreden. Omdat de materiaaleigenschappensverschillende tijdstippen ontstaan. Verder komen scheuren in verschillende vormen voor: in de lengte, in de breedte of juist heel grillig wanneer er veel scheuren zijn met verschillende lengten en verschillende breedten. De wapeningsconfiguratie of de weersomstandigheden zijn van invloed op de scheurwijdte. Een constructeur weet bijvoorbeeld dat dezelfde hoeveelheid wapening verdeeld over meer staven voor meer kleinere scheuren zorgt dan één dikke wapeningsstaaf. Een technoloog weet dat bij warm weer met een windje het beton sneller uitdroogt, waardoor er meer kans is op scheurvorming dan op een koele windstille dag.

De oorzaak van scheuren
De oorzaak van scheuren is heel divers. Als de oorzaak tijdens het ontwerpen is meegenomen, geldt dat meestal ook voor de scheurwijdte. Scheurvorming wordt beheerst genoemd als deze aanwezig is op de plaats waar ze wordt verwacht en niet groter is dan door de constructeur aangehouden. Scheuren die ontstaan tijdens de verharding hebben een andere oorzaak dan scheuren die ontstaan tijdens het gebruik. Het is daarom altijd goed om de oorzaak te weten bij het beoordelen van een scheur.

Scheuren tijdens verharding
• Scheuren tijdens de verharding kunnen ontstaan door beweging van de constructie, bijvoorbeeld door beweging van de bekisting of door bewegingen in de ondergrond. Denk bij beweging in de onder grond bijvoorbeeld aan verkeersbelastingen die doortrillen in het beton dat net is gestort. Ook temperatuurgradiënten tijdens de verharding kunnen tot spanningen, en dus scheurvorming, leiden.
• Plastische scheuren die ontstaan door de plastische krimp of door zetting (fig. 2).
• Vorstschade, die kan ontstaan wanneer het beton tijdens de verharding bevriest.

Scheuren na verharding
Als het beton is verhard, kunnen er nog steeds scheuren ontstaan, of bestaande scheuren kunnen groter worden. Dit kan gebeuren door:
• Volumeveranderingen, zoals door uitdroging of temperatuurverschillen tussen de binnen- en buitenkant van het beton (temperatuurgradiënt).
• Afwijkingen ten opzichte van de uitgangspunten in het constructieve ontwerp, bijvoorbeeld als de belasting hoger is dan aangenomen. Dan vindt er een overbelasting plaats, waardoor scheuren kunnen ontstaan of groter worden. Op termijn kunnen er ook nog diverse degradatieprocessen zijn die tot scheuren kunnen leiden zoals ASR of wapeningscorrosie.Voor een uitgebreidere opsomming van oorzaken zie Betoniek 8/25 ‘Scheurkalender’.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Pieter Hoffmans - Saagrow Beton B.V. 10 mei 2020 11:13

Goedendag , Goed en duidelijk verhaal .Tussen de regels gelezen is toch veel afhankelijk van de uitvoering betreft verdichting ,dekking en nabehandeling van het gestorte beton. Ik heb een vraag over bindmiddelen in de beton. Bind middelen waar wij mee werken CEM3A 42.5N met kalksteenmeel met K-waarde 1 met max 25% van cement gehalte, welke invloed heeft kalksteenmeel op snelheid van corrosie, wij storten veel beton XA2 XA3. Graag hier een reactie hierover . Vr gr Pieter 06-20139343 of pieter@saagrow.nl

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren