Platform over technologie en uitvoering van beton

Uitgekiend stortplan voor funderingsplaat Shanghai Tower
ononderbroken stort van 60.000 m3 beton met beperking van het risico op scheurvorming

za 28 oktober 2017
artikel

Met 632 m hoog is de Shanghai Tower het hoogste gebouw in China en het op twee na hoogste gebouw ter wereld. Uitdaging was het beperken van de hydratatiewarmte en het risico op scheurvorming in de enorme ter plaatse gestorte funderingsplaat. Hiervoor was speciale aandacht nodig voor het betonmengsel en het stortplan.

De Shanghai Tower valt op door zijn getordeerde vorm en vooral zijn hoogte (fig. 2). Na de Burj Khalifa in Dubai (830 m) en Tokio Skytree (634 m) is dit het derde hoogste gebouw van de wereld (momenteel wordt gebouwd aan de Jeddah Tower in Saoedi-Arabië, die met meer dan 1000 m het hoogste gebouw zal worden). De toren in Shanghai beslaat een grondoppervlak van circa 30.000 m2 en heeft een totaal vloeroppervlak van circa 580.000 m2, waarvan zich 410.000 m2 boven maaiveld bevindt en 170.000 m2 onder maaiveld. Totale kosten bedragen circa 2,2 miljard Amerikaanse dollars.

De 126 verdiepingen tellende toren (121 bovengronds en 5 ondergronds) is verdeeld in negen verticale, op elkaar gestapelde zones, met commerciële ruimten in het podiumgedeelte (zone 1), kantoren in de zones 2 tot en met 6, hotelkamers en appartementen in zones 7 en 8 en observatielagen in zone 9 (fig. 3). De zones worden gescheiden door twee installatieverdiepingen en een vluchtveilige verdieping.

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren