Platform over technologie en uitvoering van beton

Theo Salet decaan Bouwkunde TU/e

do 18 apr 2019

Het College van Bestuur van de TU Eindhoven heeft prof. Theo Salet benoemd tot decaan van de faculteit Bouwkunde. Per 1 juni 2019 volgt hij prof.ir. Elphi Nelissen op.

Theo Salet is part-time hoogleraar Structural Design / Concrete Structures op de faculteit Bouwkunde aan de TU Eindhoven (TU/e, Department of the Built Environment). Daarnaast is hij senior partner en hoofd van de product-marktcombinatie Gebouwen bij Witteveen+Bos. In verband met zijn benoeming tot decaan, beëindigt hij zijn werkzaamheden bij dat ingenieursbureau.

Een van de speerpunten van Theo Salet is momenteel de ontwikkeling van 3D-betonprinten. Zijn onderzoek naar de eerste geprinte betonnen brug in Nijmegen en de geprinte woningen in het project Milestone, heeft geleid tot veel internationale aandacht in de academische wereld, het bedrijfsleven en de media. Hij is gastprofessor aan de Nanyang Technical University in Singapore (NTU) en een drijvende kracht achter verschillende industriële spin-off-activiteiten.

Carrière

Theo Salet behaalde zijn ingenieursdiploma op de TU/e in 1986. Zijn promotieonderzoek richtte zich op het constructieve gedrag van sandwichconstructies met geschuimde betonkernen. Na zijn promotie in 1990 begon Salet zijn carrière bij SGS Intron in Sittard. In 1998 ging hij werken bij Witteveen + Bos. Als projectleider, senior adviseur en contractmanager was hij verantwoordelijk voor het ontwerp en beheer van grote infrastructuurprojecten (onder meer Noord/Zuidlijn) en gebouwen. In 2012 werd Salet benoemd tot deeltijdhoogleraar aan de TU/e. Verder is Salet momenteel onder meer voorzitter van Stufib, lid van het bestuur van de Betonvereniging en lid van de redactieraad van Cement.

Als decaan neemt hij het stokje over van prof. Elphi Nelissen. Na haar tweede termijn als decaan, zal zij de leerstoel Building Performance overnemen van prof. Jan Hensen, die later dit jaar met pensioen gaat.

Rector Magnificus Frank Baaijens: "De TU/e kan trots zijn op deze benoeming. Theo Salet is iemand die hier is opgeleid, een schat aan ervaring heeft in de branche en een uitstekende staat van dienst op het gebied van academisch onderzoek."

Ambitie

Theo Salet is vereerd door zijn benoeming tot decaan. “Onze faculteit wordt gewaardeerd om de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek. De veelheid van disciplines – architectuur, bouwfysica, constructief ontwerp en stedenbouw – onder één dak is uniek.” Salet heeft ambitie in zijn rol als decaan. Hij wil de faculteit verder brengen en een prominente rol geven in ontwikkeling en innovatie binnen de sector.

Visie

“Onze gebouwde omgeving staat de komende decennia voor grote uitdagingen”, zegt Salet. “Verstedelijking vraagt om meer betaalbare en duurzame huisvesting en veel van de huidige infrastructuur is aan het einde van zijn ontwerp-levensduur. Voeg daarbij nieuwe vormen van mobiliteit en de Internet of Things-gerelateerde vragen van onze gebouwde omgeving. He tis een grote en complexe uitdaging.” Salet ziet het als zijn missie binnen de faculteit Bouwkunde om ingenieurs op te leiden die zullen werken aan complexe systemen, zoals een stad, een gebouw of een civiele structuur. “Ik zie in de nabije toekomst drie prioriteiten: meer academisch onderzoek, verkenning van nieuwe onderzoeksgebieden en onderwijsvernieuwing. Deze universiteit en deze faculteit moeten tot de top van de academische wereld gaan behoren, met een multidisciplinaire visie en aanpak in samenwerking met de industrie.

Interview

Meer over de carrière, de drijfveren en de visie van Theo Salet staat in het interview met Cement uit 2016: De bouw vernieuwt. Dit interview is gratis toegankelijk voor nieuwsbrief-leden. Nog geen nieuwsbrieflid, meld je dan hier aan: aanmelden nieuwsbrief. Een wachtwoord ontvang je door te klikken op 'Hulp bij wachtwoord' bij inloggen.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren