Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Sterk staaltje

Elk jaar geniet ik weer van deze periode: lange weekenden vanwege de feestdagen. En dit jaar was het helemaal lekker, vanwege het vaak prachtige zomerweer. Voor anderen is het een periode van drukke werkzaamheden. De lange weekenden worden namelijk vaak aangegrepen voor werkzaamheden aan het spoor. Buitendienststellingen die maanden, soms jaren van tevoren al gepland zijn om veilig in en aan het spoor te kunnen werken. En waar, als het eenmaal zover is, in beperkte tijd veel werk verzet moet worden. Het is nu eenmaal van groot belang dat de trein op tijd weer kan gaan rijden. Dit leidt tot oplossingen waarin complete constructies worden ingeschoven of ingereden. Bij twee van deze constructies wil ik in deze column stil staan.

Busbrug in Zwolle

De eerste oplossing betreft de busbrug in Zwolle. Deze is tijdens de buitendienststelling met Pinksteren vlak naast het station ingereden. Wat hierbij opviel, is de indrukwekkende manier waarop het spoor gekruist werd. De stalen brug met een lengte van zo’n 140 m is aan één zijde van het spoor gebouwd. Door de brug zo’n 60 m te laten uitkragen was het mogelijk deze over het spoor te draaien en zo het spoor te overspannen. De S-vorm en de uitkraging zorgden ervoor dat gedetailleerde berekeningen nodig waren om de verschillende belastingschema’s inclusief het ballasten en vijzelen door te rekenen. De operatie zelf leidde tot spectaculaire beelden waarbij de brug als een slang over het spoor beweegt. Een sterk staaltje vakmanschap!

Ik heb bewondering voor mensen die twijfelen en deze twijfel durven uit te spreken

Helperzoomtunnel in Groningen

De tweede oplossing betreft de Helperzoomtunnel in Groningen. Op Hemelvaartsdag was het landelijk nieuws dat deze tunnel niet werd ingeschoven tijdens de geplande buitendienststelling. Bij de voorbereidingen voor de schuifoperatie reageerde de ondergrond niet volgens verwachting. Dit bracht de projectorganisatie ertoe te besluiten niet in te schuiven. En voor deze beslissing heb ik bewondering: voor de mensen die gaan twijfelen aan de resultaten en deze twijfel durven uit te spreken, voor de organisatie daarna die het aandurft op het vakmanschap te vertrouwen en de moed heeft om te zeggen: dit doen we niet. Het is niet gemakkelijk om op te staan en nee te zeggen. Ook hier een sterk staaltje vakmanschap, minder spectaculair, maar zeker ook gedurfd!

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren