Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Spanten bepalen gevelbeeld

11 maart 2011

Het nieuwe sportcomplex Mülimatt in Brugg (Zwi) valt op door zijn bijzondere voorgespannen betonnen spanten. Deze spanten, die ook het gevelbeeld bepalen, zorgen voor een kolomvrije overspanning van 55 m. Vooral de detaillering was bijzonder complex.

Indrukwekkend aan het gebouw is de gevel die als gevouwen papier om het gebouw heen is gewikkeld. Achter deze betonnen façade bevindt zich een glasgevel. De zijgevels zijn volledig van glas.

De elementen in de gevel zijn onderdeel van de hoofddraagconstructie, die is uitgevoerd in beton. Die constructie bestaat uit ruimtelijk voorgespannen betonnen spanten. Het gebouw meet 55 x 80 m. De spanten, in totaal 27 stuks, overspannen de korte richting (55 m).

De driedimensionale liggers zijn V-vormig en bestaan uit schuine schijven van 16 cm dik. De liggers zijn opgebouwd uit drie losse elementen die op de bouwplaats worden geassembleerd.

Lees meer over het sportcomplex Mülimatt in het artikel Vakwerk in beton dat verschijnt in Cement 2011/2. Dit artikel is nu al online beschikbaar.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren