Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Puzzelen met ondersteuning

Constructieve uitdagingen in de uitvoering van Huis van Delft Peter van Winden - 11 augustus 2021

In Delft wordt gebouwd aan het Huis van Delft, een in het oog springend bouwwerk nabij het station. Constructief kent het project een aantal bijzonderheden, die in de uitvoering om slimme oplossingen vragen. Zo moeten stalen spanten, nodig vanwege enkele grote vides, aan de betonconstructie worden bevestigd. En stabiliteitswanden moeten onderling constructief worden gekoppeld, zonder dat dat te veel invloed heeft op de bouwfasering.

Huis van Delft ligt tussen het station en de binnenstad van Delft en biedt straks ruimte aan onder meer 51 koopwoningen, publieke functies (VVV, Innovation Center, auditorium) en horeca. Onder het gebouw bevindt zich een parkeerkelder van één laag (fig. 3). Het bijzondere ontwerp van de bovenbouw verwijst op een abstracte manier naar de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van enkele belangrijke Delftse pioniers, zoals Antoni van Leeuwenhoek, Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Reinier de Graaf (fig. 4). De plattegrond van het zes lagen hoge gebouw loopt taps toe (fig. 5); het gebouw is ongeveer 100 m lang en de diepte neemt toe van 15 m aan de zuidzijde tot 35 m aan de noordzijde. De kopse kanten van het complex bestaan uit 20 m hoge trapgevels (aan de zuidgevel één en aan de noordgevel drie). Opvallend zijn verder vooral de hoge glazen geveldelen in de oostgevel als inverses van Delftse huisjes, met erachter grote vides. De grootste vide, tussen as 13 en 16, is 18 m breed en bijna 20 m diep.

  • Project Huis van Delft
  • Opdrachtgever Delft Village bv
  • Opdrachtnemer VOF Bouwcombinatie Huis van Delft (Ter Steege Bouw Vastgoed en Dura Vermeer)
  • Betonbouw Mulder Betonbouw Breedplaten Geelen beton
  • Ondersteuningsconstructie Layher
  • Architect Koschuch Architects (voorheen Van Dongen – Koschuch architects)
  • Integraal advies ABT (constructie, bouwfysica, installatietechniek, geotechniek en bouwkostenmanagement)
  • Uitvoeringstechnisch ontwerp KASKON

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren