Platform over technologie en uitvoering van beton

Proeftuin versterking breedplaatvloeren gestart

woe 30 okt 2019

In Lelystad zijn diverse bedrijven begonnen met het testen van versterkingsmethoden voor breedplaatvloeren. Hiermee wil Rijksvastgoedbedrijf een goed beeld krijgen van een aantal uitvoeringsaspecten.

Sinds aan het licht is gekomen dat breedplaatvloeren in sommige gevallen niet de momentweerstand hebben waarvan in het ontwerp is uitgegaan, wordt op vele fronten nagedacht over versterkingsoplossingen. Zo ook door Rijksvastgoedbedrijf (RVB), zelf een grote belanghebbende. RVB heeft immers een kleine 10 gebouwen die moeten worden versterkt.

RVB heeft een gebouw ter beschikking gesteld waarin marktpartijen hun oplossingen kunnen tonen. Het betreft een gebouw met bollenplaatvloeren (dezelfde als bij de ingestorte parkeergarage in Eindhoven), waarin bovendien de nodige installaties zijn aangebracht zoals kernactivering. Het biedt een ideale gelegenheid om een beeld te krijgen van de versterkingsoplossingen onder deze uitdagende omstandigheden. Groot voordeel van deze proeftuin is verder dat het gebouw leeg staat. Er zijn dus geen gebruikers die overlast van de testen moeten vrezen.

Aanbrengen van een booranker

Die overlast is juist een van de belangrijkste aspecten die worden bekeken. Overlast door geluid bijvoorbeeld of door stofproductie. Ook de bouwsnelheid wordt beschouwd. De constructieve eigenschappen zoals sterkte worden verder niet beproefd. Daarover is al voldoende bekend.

De versterkingen worden deze week aangebracht. Het gaat in totaal om vier methoden. Twee boorankers, te weten het zogenoemde RAB-anker (Van Rossum/Interboor/B+Btec) en korte ankers (BAM/Hilti) en verder lijmwapening (ABT/Balm) en het bolanker (ABT/Kreeft).

Meer over breedplaatvloeren

Meer over het breedplaatdossier staat op de themapagina breedplaatvloeren en op het Platform Breedplaatvloeren.

Reacties

Rob Plug - BubbleDeck International LWC 04 november 2019 14:09

Is de overlast van stof en geluid belangrijker dan de wetenschap of deze (vermeende) versterkingsexperimenten een positieve of negatieve invloed hebben op de vloercapaciteit? Of zijn de theoretische rekenregels van Professor Wijte voldoende om betrouwbaar te kunnen voorspellen wat het met de vloer doet? Amateurisme in plaats van een wetenschappelijk verantwoorde manier van aanpak garandeert de constructieve veiligheid niet, integendeel.

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren