Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Onderzoeksraad adviseert periodiek onderzoek naar veiligheid grote publieke gebouwen

26 november 2020

Er is onvoldoende zicht op de veiligheid van de constructie van gebouwen wanneer deze eenmaal in gebruik zijn. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het rapport 'Verborgen gebreken', naar aanleiding van de instorting van het AZ-stadion. De Onderzoeksraad adviseert nu om voor grote publieke gebouwen een controle van de constructie verplicht te stellen.

Op zaterdag 10 augustus 2019 stortte een deel van het tribunedak van het stadion van AZ in Alkmaar in. Dit riep bij de Onderzoeksraad (OVV) de vraag op hoe constructieve veiligheid van gebouwen is gewaarborgd in de gebruiksfase. Dat heeft geleid tot het rapport Verborgen gebreken? Lessen uit de instorting van het dak van het AZ-stadion. Dit onderzoeksrapport gaat in op de oorzaken van het voorval bij het AZ-stadion en op wat hiervan geleerd kan worden voor de constructieve veiligheid van andere gebouwen waar veel mensen komen.

Uit het onderzoek volgden een aantal tekortkomingen die de instorting van het AZ-stadion hebben veroorzaakt. Geen van de bij de bouw betrokken partijen heeft deze tekortkomingen gesignaleerd. De controle op de veiligheid van het ontwerp en de uitvoering van de dakconstructie was dus onvoldoende, zo stelt de Raad. Dit voorval staat niet op zichzelf. In de afgelopen twintig jaar blijkt dat er minstens zestig keer ernstige constructieve problemen aan het licht kwamen tijdens de gebruiksfase. Periodieke aandacht voor constructieve veiligheid in de gebruiksfase van gebouwen is dus onvoldoende geborgd, zo concludeert de Raad.

Wanneer een gebouw eenmaal in gebruik is genomen, vindt nauwelijks controle plaats constructieve veiligheid

Eerder wees de Onderzoeksraad al op problemen met de constructieve veiligheid in de bouw, in het rapport Bouwen aan constructieve veiligheid uit 2018. De bouwsector heeft naar aanleiding daarvan, vanuit het zogenoemde Topoverleg Veiligheid, een actieplan opgesteld om de controle van de constructieve veiligheid tijdens het ontwerp en de bouw te verbeteren. Maar wanneer een gebouw eenmaal in gebruik is genomen, blijkt deze controle nauwelijks plaats te vinden. Daarom doet de Raad de aanbeveling aan de minister van BZK om eigenaren van publiek toegankelijke gebouwen wettelijk te verplichten om periodiek onderzoek te laten doen naar de constructieve veiligheid van hun gebouw. Aan de gezamenlijke partijen van het TOPoverleg is de aanbeveling gericht om de lessen uit het rapport mee te nemen in het reeds opgestelde actieplan.

Meer informatie

Meer informatie en een link naar het rapport staat op www.onderzoeksraad.nl.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren