Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Onderzoeksplicht breedplaatvloeren per 1 juli 2024 uitgebreid naar gevolgklasse CC2

15 april 2024

Per 1 juli is de eerder ingestelde onderzoeksplicht naar breedplaatvloeren uitgebreid. In plaats van alleen gebouwen in gevolgklasse CC3 moeten nu ook gebouwen in gevolgklasse CC2 worden onderzocht. Vanaf diezelfde 1 juli geldt ook een wettelijke verplichte beoordeling van de constructieve veiligheid van grote gebouwen.

Verplichte periodieke keuring

Voor meer informatie over de verplichte periodieke keuring, zie het bericht ‘Periodieke keuring grote gebouwen verplicht per 1 juli 2024’.

Naar aanleiding van de instorting van breedplaatvloeren van een parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017, werd in 2020 een onderzoeksplicht ingesteld voor gebouwen met breedplaatvloeren. Destijds werd besloten de onderzoeksplicht gefaseerd in te voeren. In de eerste fase ging het om gebouwen waarbij de gevolgen van een eventuele instorting het grootst zijn, ofwel gebouwen uit gevolgklasse CC3. Nu zijn dus ook gebouwen uit CC2 aan de beurt.

Om te bepalen hoe groot de risico’s zijn voor andere gebouwen dan CC3 is door TNO onderzoek uitgevoerd. Daaruit kwam naar voren dat de uitbreiding kon worden beperkt tot vloeren met een overspanning van meer dan 8,5 m en gebouwen met niet-geïsoleerde dakvloeren (vooral parkeergarages). De onderzoeksplicht geldt alleen voor bestaande gebouwen die gereed zijn gemeld tussen 1 januari 2000 en 1 januari 2018.

Het onderzoek moet worden uitgevoerd volgens het ‘Stappenplan beoordeling bestaande gebouwen met breedplaatvloeren’, dat door TNO en Adviesbureau Hageman is opgesteld. De uitkomsten van het onderzoek moeten vóór 1 juli 2025 in een rapport zijn vastgelegd.

Stappenplan en nadere toelichting

Het stappenplan is te downloaden op www.rijksoverheid.nl. Op diezelfde website staat ook een nadere toelichting op de onderzoeksplicht.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren