Platform over technologie en uitvoering van beton

Onderzoek naar CO2-afvang bij cementproductie in voorbereiding

vrij 13 dec 2019

Vier Europese cementproducenten zijn een samenwerking aangegaan in CI4C - Cement Innovation for Climate. Het doel van deze samenwerking is om via het project catch4climate de praktische toepasbaarheid van de oxyfuel-technologie te onderzoeken en daarmee de afvang van CO2 in het cementproductieproces mogelijk te maken.

Bij de oxyfuel-technologie (oxyfuel is een samentrekking van oxygen (zuurstof) en fuel (brandstof)) wordt in plaats van omgevingslucht pure zuurstof gebruikt bij het verbrandingsproces van klinker. Zo ontstaat een goede verbranding van alle primaire en secundaire brandstoffen. Op deze manier wordt er CO2 met een zeer hoge zuiverheid geproduceerd, wat de mogelijkheden voor het afvangen van de CO2-afvang aanzienlijk verbetert. Het doel van deze Oxyfuel Carbon Capture technologie is om 100% van de CO2-uitstoot van een cementfabriek op een kostenefficiënte manier af te vangen.

Hergebruik CO2

In het catch4climate-project worden de opties onderzocht voor het hergebruik van de afgevangen CO2, bijvoorbeeld als grondstof in andere industriële processen (CCU, CCS). Met dit project kan de Europese cementindustrie bjidragen aan een aanzienlijke vermindering van procesgerelateerde CO2-uitstoot bij de cementproductie.

De vier partners in het onderzoek, Buzzi Unicem - Dyckerhoff, HeidelbergCement AG, SCHWENK Zement KG en Vicat, willen op semi-industriële schaal een testfaciliteit bouwen bij de cementfabriek Mergelstetten in Zuid-Duitsland. De samenwerking wacht nu op goedkeuring van de antitrustautoriteiten. De officiële start van het project is gepland voor 2020.

Reacties

Niki Loonen - ABT 26 december 2019 21:56

Goed initiatief om het mooie constructiemateriaal 'beton' nog lange tijd te kunnen gebruiken. Knap dat de cement industrie dit zelf oppakt. Ben erg benieuwd wanneer we bij de eerste projecten CO2-vrij cement kunnen gaan toepassen, en met mij diverse opdrachtgevers.

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren