Platform over technologie en uitvoering van beton

Nieuwe tunnel in N434 RijnlandRoute heet Corbulotunnel

vrij 25 sept 2020

De nieuwe tunnel in de N434 bij Leiden, onderdeel van de RijnlandRoute, heeft de naam Corbulotunnel gekregen. Dat onthulde minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat samen met gedeputeerde Floor Vermeulen en de wethouders Erika Spil (Voorschoten) en Ashley North (Leiden) op woensdag 23 september tijdens een feestelijke ceremonie bij de toerit van de nieuwe tunnel.

De Corbulotunnel in de N434 maakt deel uit van het project RijnlandRoute, een nieuwe weg tussen Katwijk - via de A44 - en de A4 bij Leiden. De weg moet de huidige verkeersknelpunten oplossen en bijdragen aan een betere doorstroming in de regio Holland Rijnland.

De naam Corbulotunnel verwijst naar een Romeinse generaal, die 47 na Christus opdracht gaf voor het maken van een kanaal tussen de Rijn en de Maas. De RijnlandRoute en de Romeinen hebben veel gemeen. Zo gaat de tunnel in de N434 onder het Rijn-Schiekanaal door, dat uit de Romeinse tijd stamt. En langs de N206 ir. G. Tjalmaweg bij Valkenburg, ook onderdeel van de RijnlandRoute, zijn bijna 500 eikenhouten funderingspalen opgegraven van de Romeinse grensweg die langs de Oude Rijn liep.

De komende periode wordt de Corbulotunnel verder afgebouwd, ingericht en voorbereid voor ingebruikname. Inmiddels is gestart met de afbouw van de eerste tunnelbuis. Het is de bedoeling dat de eerste auto’s vanaf 2023 door de nieuwe Corbulotunnel kunnen rijden.

Bron: RijlandRoute

Meer lezen over de RijnlandRoute

In Cement zijn eerder verschillende artikelen over de RijnlandRoute verschenen. Over de uitdagingen bij de realisatie van de boortunnel lees je in het artikel Boren tussen de A4 en de A44. In het artikel De eyecatchers van de RijnlandRoute worden de twee fly-overs in knooppunt Hofvliet behandeld. En in Gewapende onderwaterbetonvloer overkluist waterleiding wordt ingegaan op de kruising van de N434 met een bestaande drinkwaterleiding ter plaatse van een waterkelder nabij aquaduct Veenwatering.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren