Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Niets doen is geen optie

In mijn vorige blog had ik het over kennis en kunde, over de driehoek constructeur, uitvoering, betontechnologie en over duurzaamheid. Het zijn allemaal facetten die van belang zijn voor de toekomst van beton. Wat gaat deze toekomst de betonwereld brengen en hoe kan ik daar persoonlijk aan bijdragen? Vragen waar ik zo 1,2,3 geen antwoord op heb.

We doen wat beton betreft al een heleboel dingen goed in Nederland. We gebruiken sinds jaar en dag cementsoorten met secundaire materialen en zijn hiermee veel landen een stap voor. Ook op het gebied van het gebruik van secundaire toeslagmaterialen ligt het aandeel redelijk hoog. Maar is dat voldoende voor de toekomst? Volgens de berekening van het Global Footprint Network heeft Nederland al op 4 mei voor 2019 ’Earth overshoot day’ bereikt. Earth overshoot day markeert de datum waarop de vraag van de mensheid naar ecologische hulpbronnen en diensten in een bepaald jaar groter is dan wat de aarde in dat gehele jaar kan regenereren. Overshoot day voor de gehele wereld wordt dit jaar bereikt op 1 augustus 2019.

"Nederland bereikt dit jaar al op 4 mei Earth overshoot day"
 

Voor Nederland hebben we wel het betonakkoord waarin we als betonsector onze ambities hebben beschreven. Maar de economie groeit, de welvaart stijgt. Ook de wereldwijde bevolking groeit gestaag en de mensen in bijvoorbeeld Afrika en Azië krijgen ook een andere levensstandaard. De vraag naar cement en beton zal alleen al daarom toenemen. De gecalculeerde cementconsumptie in 2050 zal bijna 50% hoger zijn dan het huidige niveau. Dat is weliswaar gebaseerd op aannames en pas in 2050 weten we of het daadwerkelijk zo is, maar het baart me toch wel zorgen.

Hoe kunnen we daar een positieve wending aangeven? Door te zoeken naar alternatieve bindmiddelen en toeslagmaterialen? Door andere productiemethodes te ontwikkelen voor het produceren van beton en cement? Één ding is zeker, niets doen is geen optie en een klein stapje kan grote gevolgen hebben. Wat we daarbij niet uit het oog moeten verliezen is het aspect durability. Want we gaan er gemakshalve vanuit dat beton makkelijk 50 jaar meegaat, ook bij nieuwe ontwikkelingen. We moeten goed nagaan wat de consequenties zijn van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Daarom is de samenwerking tussen constructeur, uitvoering en beton- / materiaaltechnoloog zeer belangrijk voor innovaties. We moeten samenwerken om innovaties tot een succes te maken.

Ik ben alleen bang dat de ophanden zijnde ontwikkelingen niet afdoende zijn om de cement- en betonconsumptie wereldwijd te verminderen. Daarmee staan ook de gestelde milieudoelstellingen voor cement en beton onder druk. Maar laten we hopen dat ik het mis heb.

Op naar een betere toekomst met mooie innovaties en een goede samenwerking.

Reacties

bekijk ook

Columns van
Richard Giesen

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren