Platform over technologie en uitvoering van beton

NEN-EN 13791 ter discussie Jacques Linssen

do 15 dec 2011

Voor de bepaling van de karakteristieke waarde van de betondruksterkte van een gerealiseerde betonconstructie wordt in de praktijk gebruikgemaakt van NEN-EN 13791. Het toepassingsgebied van deze norm richt zich vooral op het vaststellen van de karakteristieke waarde van de betondruksterkte in geval van twijfel over de gerealiseerde sterkte. Daarom is de norm niet zonder meer geschikt voor het beoordelen van de constructieve veiligheid van betonconstructies.

Voor de (her)beoordeling van de constructieve veiligheid kan gebruik worden gemaakt van NEN-EN 1990. Uit een vergelijking van beide methoden blijkt dat de betondruksterkte zoals berekend met NEN-EN 13791 gemiddeld 15% hoger is dan de waarde van f ’ck indien deze wordt berekend volgens NEN-EN 1990. NEN-EN 13791 levert dus onveilige waarden voor de karakteristieke betondruksterkte.

Voor de bepaling van de karakteristieke waarde van de betondruksterkte voor de (her)beoordeling van bestaande constructies wordt daarom aanbevolen gebruik te maken van de in dit artikel omschreven methode die is gebaseerd op NEN-EN 1990. Verder wordt aanbevolen hierbij uit te gaan van een minimale standaardafwijking van smin tussen 7 en 14 N/mm2, afhankelijk van het constructietype dat wordt beschouwd.

Lees het Cementartikel EN 13791 ter discussie.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren