Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

NEN 8005 aangepast aan nieuwe cementnorm

18 maart 2024

Recent is de norm NEN-EN 197-6 gepubliceerd (Cement with recycled building materials). Dankzij deze nieuwe norm wordt het mogelijk een aantal cementen toe te passen die zijn gebaseerd op recycled concrete fines (RCF), ofwel gerecycled cementsteen. Om deze nieuwe norm ook een plek te geven in de betonnorm NEN 8005, heeft de normcommissie 353 039 'Beton' nu een aanvullingsblad opgesteld bij NEN 8005:2022. Op het ontwerp van dit aanvullingsblad kan tot 15 mei 2024 commentaar worden ingediend.

Gerecyclede cementsteen komt als fijne fractie vrij door het slopen en breken van beton met behulp van nieuwe selectieve breektechnieken. De aan het toeslagmateriaal aangehechte cementsteen wordt daarbij door de knedende manier van breken grotendeels verwijderd. Dit gerecyclede cementsteen is goed te gebruiken als CO2 vrije klinkervervanger bij de productie van cement.

Gerecyclede cementsteen is echter niet genoemd als hoofdbestanddeel in de bestaande cementnorm NEN-EN 197-1. Daarom is aanvullend NEN-EN 197-6 ontwikkeld. Het genoemde aanvullingsblad is gepubliceerd om NEN 8005 in lijn te brengen met deze nieuwe cementnorm. Belangrijkste onderdeel van dit blad is een nieuwe tabel CC1, waarin alle cementen zijn genoemd.

Alle nieuwe cementen conform NEN 197-1, NEN-EN 197-5 en NEN-EN 197-6 staan in onderstaande tabel (bron: Cement&BetonCentrum).

Commentaar indienen

Commentaar op het aanvullingsblad kan tot 15 mei 2024 worden ingediend op www.normontwerpen.nen.nl.

Meer lezen

Meer over recycled concrete fines staat in het Betoniek-artikel ‘Binding CO2 bij hergebruik cementsteen’ en Betoniek Standaard 17/18 ’Nieuwe cementen, nieuwe normen’ (verschijnt medio mei 2024).

Reacties

Van links naar rechts: portlandcement, gemalen gegranuleerde hoogovenslak, kalksteenmeel, poederkoolvliegas (op de achtergrond een betonprisma)
Van links naar rechts: portlandcement, gemalen gegranuleerde hoogovenslak, kalksteenmeel, poederkoolvliegas (op de achtergrond een betonprisma)
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren