Platform over technologie en uitvoering van beton

Met bollenankers versterkt Gebouw X weer open

di 20 nov 2018

Gebouw X van Hogeschool Windesheim is sinds medio november weer open. Vanwege vermeende risico's met de bollenplaatvloeren is het ruim een jaar gesloten geweest. De vloeren zijn inmiddels versterkt met bollenankers.

Windesheim sloot gebouw X in oktober 2017 omdat de vloerconstructie niet voldeed aan de meest recente veiligheidsrichtlijnen. De vloeren, waarin hetzelfde vloersysteem is gebruikt als in de ingestorte parkeergarage van Eindhoven, zijn nu versterkt met zogenoemde bollenankers. Dit zijn spanankers die van onderaf in de bollen zijn aangebracht. Vervolgens zijn de bollen gevuld met injectiemortel. In totaal zijn 7800 bollenankers aangebracht.

De bollenankers kwamen als beste alternatief uit de bus na een intensief vooronderzoek. De oplossing met ankers door-en-door de vloer heen viel af omdat op de vloeren een afwerkvloer aanwezig was. Aanvankelijk werd ingezet op versterking met verankerde stalen strips, zoals die ook zijn toegepast in het Polakgebouw in Rotterdam. Maar in Gebouw X zaten te veel wapeningsstaven tussen de bollen die bij het boren zouden worden beschadigd.

De oplosing werd uiteindelijk gevondeon in bollenankers. Daarbij zijn de bollen aan weerszijden van de zwakke voegen stuk voor stuk aangeboord. Door het boorgat (rond 10 cm) is een draadeind gestoken met een kopplaat. Via een injectie- en een ontluchtingsslang zijn de bollen vervolgens gevuld met krimparme mortel. Op het moment dat de mortel voldoende was uitgehard, werd het anker met een momentsleutel op spanning gebracht. Zo werd zo de onderschil van de bollenvloer tegen de druklaag aangetrokken.
Deze is beoordeeld en goedgekeurd door Adviesbureau Hageman dat een second opinion uitvoerde.

Themanummer breedplaatvloeren

Er wordt momenteel gewerkt aan een themanummer van Cement over breedpaatvloeren. Dat nummer komt februari 2019 uit. In deze special zal ook aandacht worden besteed aan de versterkingsoplossing in Gebouw X, in een artikel geschreven door ABT.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren