Platform over technologie en uitvoering van beton

Massieve betonnen kano wint inventiviteitsprijs op Betonkanorace 2018

do 7 jun 2018

Tijdens de finales van de Betonkanorace 2018 op het E3-strand in Eersel ging het team uit Leipzig naar huis met de meeste prijzen. In het laatste weekend van mei streden verschillende mbo-, hbo-scholen en universiteiten in diverse races om de afstanden van 100, 200 m en de surpriserace te winnen.

De inventiviteitsprijs voor kano’s met een vernieuwend ontwerp, betonsoort of productiewijze, ging naar B-Invented. Het kanode op een massief betonnen blok, gemaakt van lichtgewicht korrels waardoor het beton lichter werd dan water. Het gehele team B-Invented werkt bij het gelijknamige bedrijf waar ze funderingsbalken uitrekenen. Het team maakte van een van deze balken een kano. De kiezels in cement werden vervangen door lichtgewichtkorrels van glas of klei. Zo wordt het beton lichter dan water en bleef de kano drijven.

Het team van B-Invented met hun kano. Foto: Angelique van de Schraaf

De BouwQ 360 kwaliteitsprijs ging naar HTKW Leipzig. In hun kano is glasvezel in de wanden en carbon in de bodem gebruikt. ‘’De kwaliteit en afwerking van de buiten- én binnenkant is hoog en er zijn twee composietmaterialen toegepast'', oordeelde de jury. Deze bestond uit Simon Wijte (TU/e en Hageman), Marco Hutteman (BouwQ) en Marjolein Humme (Betonvereniging).

De kano met de meeste pech was die van SV Construct uit Enschede. Hun kano ging helaas al kapot tijdens het transport. De lichtste en zwaarste kano waren die van de TU Dresden en de universiteit van Utrecht. Leipzig ging naar huis met de beste tijd op de 100 m voor mannen, 100 m gemixt en 200 m voor mannen. Twente won op de race van 200 m voor vrouwen en 200 m gemixt. Regensburg won de 100 m voor vrouwen en de surpriserace. Tijdens de laatste race moesten deelnemers objecten op het water verzamelen. Hoe meer objecten een team verzamelde, hoe meer punten.

Blackbeerd, de kano van het winnende team (Leipzig). Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Foto: door Ivo van der Velden

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren