Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Klimaatneutraal beton

4 maart 2011

Met Nul CO2-beton zet Van Nieuwpoort Groep een stap in richting van een duurzamere productie van beton. Het mengsel bestaat uit 100 procent gerecyclede spoorballast.

Het milieuvriendelijke beton wordt voor het eerst gebruikt bij het woningbouwproject Velmolen Buiten in Uden. De nieuwbouw van 67 woningen – een ontwikkeling van Nieuwenhuizen Daandels Bouw – is een van de dertien Excellente Gebieden. Dit zijn koplopers op het gebied van duurzame nieuwbouw. Het woningbouwproject heeft GPR-scores boven de 9. “In ons winnende plan van een door de gemeente Uden uitgeschreven prijsvraag, streven we naar de meest duurzame oplossingen zonder concessies te doen”, zegt algemeen directeur Gijs Spruijt. Een van de aandachtspunten hierbij is, naast energiezuinigheid, het toepassen van milieuverantwoorde bouwmaterialen. “Ook voor beton, een behoorlijk milieubelastend materiaal, zijn we op zoek gegaan naar het hoogst haalbare.”

De zoektocht resulteerde in het zogeheten Next Step Beton, een klimaatneutraal beton. Dit betont bestaat uit 100 procent gerecycled gewassen spoorgrind. Spruijt: “Het oorspronkelijke idee was om granulaat van een nog te slopen silo als secundaire grondstof te verwerken. Uiteindelijk zijn we op een veel duurzamer alternatief uitgekomen door gebruik te maken van alternatieve grondstoffenstromen.”

CO2-uitstoot

De betonleverancier slaagde erin om beton op een duurzamere manier te produceren. Door een combinatie van materialen en logistiek, is het gelukt de CO2-uitstoot van het hele productieproces te reduceren tot nagenoeg nul. “Het allerlaatste stukje, het transport naar de bouwplaats, compenseren we door het aankopen van CO2-emissierechten bij de Climate Neutral Group”, volgens Rob de Jong, commercieel manager bij de betonmortelfabrikant.

De ontwikkeling van het beton zit niet zozeer in de verwerking, maar in de samenstelling van de mortel. Bij dit mengsel worden als cementvervanger gegranuleerde hoogovenslakken (met attest) toegepast, aangevuld met hulp- en vulstoffen. De Jong: “Vooral deze component is er verantwoordelijk voor dat de CO2-uitstoot van het mengsel wordt beperkt tot nul.” Hij noemt vooral 100 procent gerecyclede spoorballast als grindvervanger uniek. “Gebruikelijk is dat maximaal 20 procent grindvervangend betongranulaat wordt toegepast.”

Bron: Cobouw

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren