Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Kennisportaal constructieve veiligheid goed voorbeeld hoge ambities bouw

28 juni 2018

Op woensdag 27 juni werd bij Movares het kennisportaal Constructieve Veiligheid gelanceerd. Na diverse inleidingen van betrokkenen en belanghebbenden, werd de officiƫle handeling verricht door Margreet Schotman, voorzitter van de vereniging Bouw- & Woningtoezicht Nederland, en Bart Dunsbergen van het Ministerie van BZK. Het initiatief kon op brede steun rekenen.

Veiligheid is een belangrijk thema in de bouw. Eigenlijk geldt dat pas relatief kort, zeker in vergelijking met andere industrieën. Een van de problemen is dat de bouw te maken heeft met een cultuur- en imagoprobleem. Fouten worden niet erkend en alleen slecht nieuws lijkt te scoren. Dat de bouw hard op weg is de achterstand in te halen, bleek wel uit de verschillende initiatieven die Koene Talsma benoemde in zijn voordracht. Talsma is voormalig lid van de raad van bestuur van Dura Vermeer en tegenwoordig onder meer voorzitter van de kerngroep GCVidB, de 'Governance Code Veiligheid in de Bouw'. Met deze Governance Code hebben grote opdrachtgevers & opdrachtnemers het initiatief genomen om samen de veiligheid in de gehele keten te verbeteren. Maatregelen lopen uiteen van generieke poortinstructies en kleur hesjes, tot een Bouw-ID-pas en het meewegen van veiligheid bij aanbestedingen. Veiligheid moet net zo belangrijk worden als budget en planning en het belangrijkste motto is het nemen van verantwoordelijkheid. Ook transparantie is essentieel.
De lat van de Governance code ligt hoog. De ambitie is dat het aantal dodelijk ongelukken in de bouw teruggaat naar 0. Nu ligt dat aantal nog op 16 per jaar.

De Governance Code is een van de inititatieven die de veiligheid in de bouw moeten verbeteren. Er zijn er meer. Daarbij gaat het om het brede bergip veiligheid. Constructieve veiligheid is een van de pijlers. Talsma roemde dan ook het in initiatief van het Kennisportaal.

De oorsprong van het Kennisportaal Constructieve Veilgheid ligt in het Plan van Aanpak Constructieve Veiligheid dat stamt uit 2006. In 2008 heeft dat geleid tot het Compendium Constructieve veiligheid, dat in 2011 werd herzien. Het kennisportaal is in een update en een digitalisering van dat Compendium. Hoewel sinds het verschijnen van het ervan al het nodige in positieve zin is veranderd, is de bekendheid, met name bij jongeren, nog ondermaats. Het kennisplatform moet daar verandering in brengen.

Naast Koene Talsma, werd de essentie van veiligheid tijdens de lanceringsbijeenkomt onderschreven door Sander Eigenraam (directievoorzitter van Movares), prof. Rob Nijsse (TU Delft/ABT), en de eerder genoemde Bart Dunsbergen en Margreet Schotman. Dagvoorzitter bij de lancering was de projectleider van het Kennisportaal Dick Stoelhorst, die bij de totstandkoming hulp heeft gehad van een omvangrijke werkgroep.

Kennisportaal Constructieve Veiligheid

Het Kennisportaal Constructieve Veiligheid beschrijft borgingsacties voor alle ketenpartners in de bouw. Uitgangspunt is dat ieder bouwproject in grote lijnen dezelfde stappen of 'fasen' doorloopt en dat voor ieder project in essentie dezelfde borgingsacties nodig zijn. De verdeling van de verantwoordelijkheid voor die acties is afhankelijk van de bouworganisatie- of contractvorm.

Het Kennisportaal is een initiatief van BAM, Branchevereniging TIS, IV-Groep, Movares, ProRail, Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, Royal HaskoningDHV en Schiphol.

Meer informatie zie www.kpcv.nl.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren