Platform over technologie en uitvoering van beton

Hoogste punt Naturalis met 'parametrische' gevel

di 2 okt 2018

De nieuwbouw van Naturalis Biodiversity Center in Leiden heeft het hoogste punt bereikt. Een bijzonder onderdeel van de nieuwbouw vormt de prefab-betonnen 'Kroongevel'. De vorm van deze gevel vroeg om een inventieve oplossing, waarmee tegemoet werd gekomen aan architectonische, constructieve en uitvoeringstechnische wensen. Om de juiste vorm van de gevelelementen te kunnen bepalen, is gebruikgemaakt van een reeks programma's en een parametrische benadering.

Oorspronkelijk was het plan de gevel uit te voeren als een monoliete betonnen constructie. Dat bleekt echter tot te grote spanningen te leiden. In plaats daarvan is een staalconstructie ontworpen die de verticale en horizontale belastingen kan opnemen.

Om een goede indruk te krijgen van het gevelbeeld, en een keuze te kunnen maken over de definitieve vorm, is gebruikgemaakt van programma’s als Dynamo, Revit, Rhino en AutoCAD.

Screenshot Dynamo-script gevelelement

Binnenkort meer over de gevel

Binnenkort verschijnt in Cement een artikel van Robin van Gerwen van Lievense over de uitwerking en modellering van de gevel.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren