Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Het Sluishuis staat in het water

25 mei 2022

Maandag 23 mei is gestart met het verwijderen van de damwanden van het Sluishuis in het IJ aan het Steigereiland in Amsterdam-Oost. Het iconische gebouw staat daarmee nu officieel in het water.

Het Sluishuis, een ontwerp van Bjarke Ingels Group (BIG) en Barcode Architects uit Rotterdam en ontwikkeld door BESIX in combinatie met VORM, werd volledig gebouwd op het water. Het project heeft een omvang van zo’n 46.000 m² en biedt ruimte aan 442 appartementen, een ondergrondse parking van twee verdiepingen onder de zeespiegel, commerciële ruimte en aanlegplaatsen voor woon- en plezierboten. Het markante gebouw valt op door de trapsgewijze opbouw en een ruim 50 m grote uitkraging. Deze uitkraging is niet alleen uitvoeringstechnisch complex, maar heeft ook de nodige implicaties gehad voor het ontwerp, onder meer in verband met de langeduureffecten van de fundering.        

In april 2019 werd gestart met de bouw van het Sluishuis. Het project wordt naar verwachting opgeleverd in het derde kwartaal van 2022.

Meer lezen

Over de uitdagingen in het constructief ontwerp van het Sluishuis lees je alles in het onlangs verschenen artikel ‘Een nieuw icoon in het IJ’.

Reacties

Het Sluishuis in aanbouw (foto: Hans Wilschut i.o.v. Barcode Architects)
bekijk ook
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren