Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

Betoniek Standaard 17/15: Het krachtenspel in betonspecie

Over de reologie van vers beton Farid van der Vurst - 13 september 2023

Wie beton zegt, denkt aan een harde grijze massa. Stevig materiaal dat aanzienlijke krachten kan opnemen en lang meegaat. Voordat de sterkte en levensduur van beton worden bereikt, moeten we betonspecie eerst kunnen transporteren, verpompen, verwerken en afwerken. In deze Betoniek nemen we je mee in de wereld van de verse betonspecie. Na een rondrit langs het krachtenspel tussen cementkorrels, water, zand en grindbiggels, gaan we dieper in op fenomenen zoals verpompen, verdichten, ontmengen en het opstijven van de betonspecie.

Inhoudsopgave

  • Het Krachtenevenwicht
  • Reologische modellen
  • Invloed op verwerkbaarheid
  • Tot slot

Een goede verwerkbaarheid van verse betonspecie is belangrijk om de nodige mechanische eigenschappen en levensduur van een bouwwerk te kunnen waarmaken (fig. 1). Een te stugge betonspecie, waarbij niet alle lucht heeft kunnen ontsnappen, zal door zijn open structuur niet de gewenste sterkte en levensduur bereiken. En bij een zeer vloeibare specie kan zich net onder de wapeningsstaven een waterig paplaagje vormen, wat de mechanische eigenschappen verslechtert. Anders gezegd: zonder goede verse eigenschappen wordt geen kwalitatief betonproduct gemaakt. Om te begrijpen wat er allemaal gebeurt in verse betonspecie, is het nodig inzicht te hebben in de verschillende wisselwerkingen tussen alle deeltjes. In deze Betoniek wordt duidelijk waarom betonspecie een zekere samenhang heeft en grindkorrels bijvoorbeeld niet naar de bodem zinken. Met behulp van een reologisch model ontdekken we dat er diverse parameters zijn die de verwerkbaarheid beïnvloeden, en dat twee betonspecies met eenzelfde zetmaat toch een ander vloeigedrag kunnen hebben. Met deze kennis is beter te begrijpen wat er gebeurt tijdens het verpompen, verdichten en ontmengen. Tot slot bekijken we wat er in de betonspecie gebeurt wanneer ze tot rust komt in de bekisting en begint met opstijven. Daarbij blijkt dat kleine veranderingen op microscopische schaal grote effecten hebben op de vloeibare specie.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Martin Verweij - Cementbouw Bindmiddelen bv 26 september 2023 19:29

Het is een lastig en complex onderwerp, maar ik mis wel de elektrostatische afstoting en de werking van gewone plastificeerders (sulfonaten). Verder denk ik dat bleeding een vorm van ontmenging is (het water ontmengt), net als segregatie of sedimentatie (toeslagmateriaal-pasta ontmenging). Wat plaatjes zouden helpen om interacties tussen deeltjes visueel duidelijk te maken. en wat praktische handvatten of tips.

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren