Platform over technologie en uitvoering van beton

Hergebruik ongehydrateerd cement uit betonpuin Hanneke Schaap

vrij 24 apr 2015

Een vernieuwing van de SmartCrusher maakt het mogelijk dat ongehydrateerd cement uit betonpuin wordt gehaald. Dit kan vervolgens opnieuw worden gebruikt in beton. Naar verwachting is de slimme breker eind 2015 gereed, zo meldt Cobouw.

De eerste versie is na praktijktesten reeds goedgekeurd. De breker van bedenker Koos Schenk is een mobiel apparaat dat op locatie betonpuin kan verwerken, zonder dat overlast wordt veroorzaakt. “Hergebruik van cement beperkt de productie van nieuw cement. Mijn machine kan onbenut cement uit betonpuin halen,” aldus Schenk.

Cementsteen breken

De huidige generatie betonbrekers vermalen grote betonnen delen tot granulaat, waarbij ruim 45% van het puin in brekerzand verandert. Door de korrelgrootte van 4 mm is dit materiaal niet verder te gebruiken, maar er kan wel ongehydrateerd cement worden uitgehaald.

Het idee van de SmartCrusher is dat het alleen het cementsteen breekt in het puin. Schenk: “Hij breekt uitsluitend de lijm die het zand en het grind aan elkaar plakt.” Dat vergt een kracht van gemiddeld 14 N/mm2; voor zand en grind is een kracht nodig van gemiddeld 200 N/mm2. De machine hoeft daardoor minder robuust te zijn en verbruikt circa 10% van de energie die conventionele brekers opnemen.

40% ‘nieuw’ cement

Schenk zegt te kunnen aantonen dat de slimme breker zonder overlast en op locatie betonpuin kan bewerken. Uit onderzoek uit 1983 blijkt dat beton dat destijds werd gemaakt met portlandcement A en een water-cementfactor van 0,4, voor maximaal 60% is gehydrateerd. “En dus zit er nog voor minstens 40% ‘nieuw’ cement in betonpuin”, stelt Schenk.

Lees meer over de breektechniek smart crushing in het artikel ‘Slim breken sluit materiaalkringloop’ uit Cement 2013/4.

Reacties

Copyright 2017 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren