Platform over technologie en uitvoering van beton

Gevel met meanderende delta
Gevel van schoonbeton van Earth Simulation Laboratory in Utrecht ingelegd met rvs-strips
Theo van Wolfswinkel

di 26 mei 2020
artikel

Beeldbepalend voor het Earth Simulation Laboratory in Utrecht zijn de strakke gevelelementen met een beeltenis van het Nederlandse deltalandschap. Deze verdiepte banen zijn ingelegd met rvs-strips voor een nog treffender lichtspel. Aan het ontwerpteam een oplossing te bedenken voor de verbinding van deze strips met het achterliggende beton.

Projectgegevens

  • Project Earth Simulation Laboratory (ESL)
  • Opdrachtgever Universiteit Utrecht
  • Integraal advies ABT
  • Aannemer Friso Bouwgroep
  • Leverancier prefab-betongevels De Veluwe Beton
  • Architect Barcode Architects

2 bestaande constructie

Het Earth Simulation Laboratory (ESL) op het Utrecht Science Park bundelt de eerder nog verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit Geowetenschappen samen op één locatie. Het 7000 m2 tellende gebouw kent een programma van verschillende laboratoria, onderzoeksruimten, werkplaatsen, archiefruimten en kantoren. Het ESL is een grootschalige transformatie van het Robert J. van der Graaff laboratorium, dat oorspronkelijk was gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie had het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende robuuste constructie verwijst naar dit verleden en is in het nieuwe ontwerp intact gehouden (foto 2). Het complete inbouwpakket, bestaande uit de installaties, vloeren, wanden, plafond en gevel, is hoogwaardig vernieuwd.

BREEAM

In eerste instantie werd voor het ESL gedacht aan nieuwbouw, waarbij de opdrachtgever, de Universiteit Utrecht stevig inzette op duurzaamheid. Uit haalbaarheidsstudies en onderzoek naar de bestaande constructie bleek dat deze constructie kwalitatief voldeed en ook in de nieuwe opzet was in te passen. Naast andere duurzame maatregelen heeft het hergebruik van de hoofddraagconstructie een belangrijk aandeel in het behalen van het BREEAM Excellent certificaat (totaalscore 77,54%).

3 Door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta

Volledig
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld u
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren