Platform over technologie en uitvoering van beton

Fenix I geopend

do 28 nov 2019

Op de plek van de Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam is 20 november officieel het appartementencomplex Fenix I geopend. Het complex van negen verdiepingen, gebouwd bovenop de voormalige loods, biedt ruimte aan 212 loftappartementen.

De transformatie van de oude Fenixloods is een samenwerking tussen opdrachtgever Heijmans Bouw en Vastgoed, Mei architects and planners en ABT (verantwoordelijk voor onder meer haalbaarheidsstudies, geotechnisch advies en advies rondom de hoofddraagconstructie). Met bijna 45.000 m2 is het één van de grootste bouwprojecten in Nederland. De voormalige loods is herontwikkeld tot een gemixt programma van wonen, werken, parkeren en recreëren. Daar bovenop zijn 212 appartementen gebouwd.

Geschiedenis

In 1922 zijn de Fenixloodsen gebouwd voor de Holland-Amerika Lijn. Ze vormden toen nog één geheel, de San Franciscoloods van maar liefst 360 m lang. Er liepen onder andere twee spoorlijnen doorheen, wat de robuuste betonnen fundering en constructie verklaart. Door een bombardement in de Tweede Wereldoorlog en een grote brand in 1947 braken de loodsen in twee delen, waardoor Fenix I en Fenix II ontstonden. Na de jaren 80 hebben de loodsen vele jaren leeggestaan.

Optop

Door de havenloods te renoveren kon waardevolle architectuur behouden blijven. Op de bestaande loods is een tussenstuk gebouwd, dat met een zware constructie de woonlagen erboven ondersteunt. De nieuwe bovenbouw, die voornamelijk wordt opgetrokken met een tunnelkist, rust op een stalen vakwerkconstructie die door de bestaande betonconstructie afwisselend op het bestaande stramien (8,6 m) is geplaatst, zodat de nieuwe poeren geen invloed uitoefenen op de bestaande fundering.

Meer lezen

Over de herontwikkeling van Fenix 1 is eerder in Cement in de rubriek Beton in beeld het artikel ‘Fenix I, beton herrijst’ verschenen. Over de bijzondere ondersteuningsconstructies in het project verscheen in Betoniek Vakblad het artikel ‘Uitdagingen op verschillende niveaus’.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren