Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / / Artikelen

Examen Betontechnoloog BV in coronatijd

Henk Wapperom - 15 december 2020

Mede door de slechte resultaten was er dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een mogelijkheid een herkansing te doen voor het vermaarde examen Betontechnoloog BV. Maar ook inclusief die herkansing waren de resultaten mager. En de cursisten die zijn geslaagd, deden dat veelal met de hakken over de sloot. Lag dat aan corona? Waren de examens te moeilijk? Hadden we misschien te maken met een mindere lichting?

In februari 2020 startte een groep van 23 cursisten aan het laatste theorietraject van de opleiding tot Betontechnoloog BV: de cursus ‘Verdieping Betontechnologie’. Maar toen: als gevolg van snel oplopende aantallen besmettingen riep de regering half maart een intelligente lockdown af. Daardoor werden onder meer het reizen en onderwijs in fysieke vorm gedurende onbepaalde tijd onmogelijk. Tijd voor een plan B: online voortzetting van de lessen. Docent Klaas Wiersma wilde de handschoen wel opnemen en na enkele oefensessies met Microsoft Teams lukte het hem én de cursisten de draad eind april weer op te pakken. Bijkomend voordeel: van alle bijeenkomsten werd een opname gemaakt en bewaard, zodat de cursisten deze nog konden terugkijken. Op 7 juli namen 22 van de 23 cursisten deel aan het examen, dat in het kantoor van de Betonvereniging werd afgenomen. Uiteraard met voldoende ‘corona-afstand’ van elkaar. Maar voor examens is afstand houden eigenlijk niets nieuws.

Slechtere resultaten

Groot was de teleurstelling bij zowel de cursisten als de docent en de examencommissie, toen bleek dat slechts 3 van de 22 kandidaten waren geslaagd. Een slagingspercentage van 14%. Deze cursus had vrijwel nooit een hoog slagingspercentage, maar 14% is een treurig dieptepunt. Oorzaak? Dat blijft natuurlijk gissen. Lag het aan de cursisten of aan de docent? Of was het examen veel te moeilijk? Eén ding was wel duidelijk: Nooit eerder had een cursus onder dergelijke omstandigheden en voor het grootste deel digitaal plaatsgehad. Dat was natuurlijk wennen voor de docent, maar zeker ook voor de cursisten. Waren de cursisten via deze digitale cursus in voldoende mate gemotiveerd om de lesstof grondig te bestuderen?

Herexamen

Vooral vanwege de bijzondere omstandigheden tijdens de cursus werd besloten een herexamen te organiseren korte tijd later, op 29 september 2020. Ook dat was eigenlijk nooit eerder voorgekomen in de opleiding tot Betontechnoloog BV. Alle kandidaten, ook zij die al waren geslaagd, mochten herkansen. Aan het herexamen werd door 17 cursisten deelgenomen. Daarvan slaagden er 8, waarmee het totaal aantal geslaagden voor de cursus 2020 uitkwam op 11. De combinatie van de twee examens geeft een slagingspercentage van 50%. En dat ligt in lijn met de percentages in vorige jaren. Het blijft natuurlijk vervelend voor die kandidaten die na twee keer examen doen nog niet zijn geslaagd. Toch speelt nog steeds de vraag in hoeverre de zwaarte van het examen of het onvermogen van de kandidaten (om welke reden dan ook) van invloed waren op het resultaat. Daarom zijn de examenresultaten en de examens zelf onderzocht.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jacques Linssen - Aeneas Media bv 02 juni 2021 10:19

Een link naar de examens staat er inmiddels bij. Excuses voor de vertraging. De grafiek met behaalde cijfers geeft op de horizontale as het cijfer en op de verticale het aantal maal dat dat cijfers is gehaald door de cursisten.

Frank Geubbels - Saint-Gobain Weber Beamix BV 08 februari 2021 16:09

Dag, ik heb 2 vragen/opmerkingen. De link naar de uitwerkingen werkt niet (bij mij in ieder geval). Kan iemand mij uitleggen hoe ik de grafiek 1 "verdeling van de behaalde cijfers" moet lezen??? Mvg Frank Geubbels.

x Met het invullen van dit formulier geef je Betoniek en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren