Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Eerste uhsb-brug: Purmerend of Utrecht?

2 februari 2011

Naar aanleiding van onze berichtgeving over de Gooisebrug in Utrecht als de eerste uhsb-brug in Nederland, zijn enkele reacties gekomen die deze claim betwisten.In maart 2008 is in Purmerend de Wolthuisbrug gemonteerd. Het constructief ontwerp daarvoor is gemaakt door IBA, het Ingenieursbureau Amsterdam. In vele publicaties, ook in Cement 2008/3, is de Wolthuisbrug verklaard tot de eerste brug in zeer-hogesterktebeton in Nederland.

Zeer-hogesterktebeton vs ultra-hogesterktebeton

Er is duidelijk sprake van een spraakverwarring. Wanneer spreken we over zeer-hogesterktebeton en wanneer over ultra-hogesterktebeton?

In de huidige betonvoorschriften wordt beton vanaf sterkteklasse C53/65 benoemd als hogesterktebeton. De hoogste gereglementeerde sterkteklasse is C100/115 (NEN 8005). Daarboven is er min of meer 'vrij spel'.

In het artikel 'Ultra-hogesterktebeton – een materiaal in ontwikkeling', Cement 2006/5, maakte prof. Walraven de volgende onderscheiding:

- normale-sterktebeton tot B65

- hogesterktebeton B65 tot B105

- zeer-hogesterktebeton B105 tot B150

- ultra-hogesterktebeton B150 tot B200

Gebaseerd op deze definitie is de Gooisebrug een uhsb-brug. Was de Wolthuisbrug dat misschien ook?

Publicatie

Betrokken partijen zijn uitgenodigd informatie te overleggen die de beide projecten vergelijkbaar maakt. Die vergelijking zullen we publiceren op deze website en bij een artikel over de Gooisebrug dat de Cement-redactie op dit moment in voorbereiding heeft.

Zie ook de eerdere berichten op deze site:

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren