Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Eerste betonnen sluisdeuren ter wereld

27 oktober 2010

Half oktober zijn de twee sluisdeuren van Sluis 124 in het Amsterdamse Oost IJburg gemonteerd. De constructie bestaat uit twee staalvezelversterkte schuifdeuren van hogesterktebeton die over een waterfilm (hydrovoet) glijden. Het zijn de eerste betonnen sluisdeuren ter wereld.

Met de realisatie van Sluis 124 is hogesterktebeton (HSB sterkteklasse C90/105) een alternatief materiaal geworden voor staal in sluisdeuren. HSB heeft een hoge dichtheid zodat water niet het beton kan binnendringen, wat de stalen wapening zou doen corroderen. Ingenieur Niek Kaptijn van Ingenieursbureau Hageman is specialist in HSB en namens Haitsma Beton als adviseur bij het sluizenproject betrokken: “Op zich is de wapening in de betonnen deuren voldoende om de belastingen te kunnen opnemen; toch zijn er ook staalvezels toegevoegd.” Door toevoeging van 12 mm lange roestvrijstalen vezels blijft het beton na uitharding voldoende ductiel en wordt het eventuele ontstaan van micro oppervlaktescheurtjes voorkomen.

Betonmengsel

Betonmengsel

Voor de productie van de door Ingenieursbureau Amsterdam (IBA) ontworpen prefab sluisdeuren heeft Haitsma Beton een speciaal betonmengsel ontwikkeld. Accountmanager ing. Karel Bus: “Het is voor ons de eerste keer dat wij dit bijzondere mengsel van HSB en staalvezels toepassen. En omdat wij altijd zelfverdichtend beton verwerken, wordt er bij het storten geen verdichtingsmaterieel gebruikt.” De 10 cm dikke sluisdeuren van respectievelijk 14,1 ton (4,75 x 6,55 m) en 13,3 ton (4,43 x 6,55 m) hebben een circa 35 cm brede afgeschuinde rand van ongeveer 40 cm dik en zijn in één keer plat gestort. Verder is het beton egaal glad afgewerkt (overeenkomstig CUR-Aanbeveling 100 B1 voor Schoonbeton), zodat algen zich moeilijk kunnen hechten.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren