Log in
inloggen bij Betoniek
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Eerste beton voor nieuwe Julianaplein gestort

18 oktober 2022

Op het Julianaplein in Groningen is maandag 17 oktober het eerste beton gestort. Het gaat om het eerste deel van de vloer voor de tunnel die de verbinding maakt vanuit Hoogezand (zuidelijke ringweg) richting Assen (A28).

In voorbereiding op de betonstort zijn op een voorbouwlocatie wapeningskorven gereedgemaakt. Deze zijn vervolgens met torenkranen in de verbindingsboog gehesen. Als het beton is gestort en uitgehard, zorgt het staal voor de noodzakelijke sterkte.

Ongelijkvloerse kruising

De aanleg van het nieuwe Julianaplein is onderdeel van project Aanpak Ring Zuid. Het Julianaplein is het knooppunt waar de A28 aansluit op de N7. Hier komt het verkeer uit de richtingen Assen, Drachten, Hoogezand en de binnenstad van Groningen samen. Om files te vermijden wordt het knooppunt omgebouwd tot een ongelijkvloerse kruising, waarbij de verkeersstromen uit de verschillende richtingen elk een eigen rijbaan krijgen. Hiertoe worden twee tunnels (feitelijk onderdoorgangen) gerealiseerd, boven elkaar, waardoor de wegen elkaar niet meer kruisen en verkeerslichten kunnen verdwijnen.

Omleiding

Terwijl vrachtwagens af- en aanrijden, blijft het verkeer doorstromen via een tijdelijke omlegging richting het zuiden van het Julianaplein. Het NoordWillemskanaal wordt gekruist met een hulpbrug.

Bron: Aanpak Ring Zuid

Meer lezen

Over het ontwerp van de tunnels in het Julianaplein is eerder dit jaar het artikel ‘Twee kruisende tunnels’ verschenen, geschreven door Maurice Schroer van Witteveen+Bos, verantwoordelijk voor de engineering van de tunnels.

Live stream werkzaamheden Julianaplein

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren